publicat în: Arhivă

Anul primei Carti ucrainene: Evanghelia Peresopnitia – 450 de ani de la prima traducere ucraineana a textului canonic al celor patru Evanghelii

iEvanghelia Peresopnitia - ucraina 2011n data de 24 mai 2011, in sala de expozitii a Catedralei Adormirea Maicii Domnului din Lavra Pesterilor din Kiev, la cea de-a 150-a aniversare a lui Taras Tevcenko, reinhumat la Kernekei – Kano, a fost vernisata o expozitie cu numele: "Kobzar, un cantaret al Altarelor ucrainene”, organizata de catre Departamentul Sinodal "Misiunea Bisericii si Cultura", informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Expozitia prezinta artefacte din colectia personala a Primatului Bisericii Ortodoxe Ucrainene si din colectia Muzeului "Ucraina Ortodoxa” din Kiev.


Sunt prezentate elemente de patrimoniu, din creatia poetica si artistica a lui Taras Tevcenko. Acesta, ca artist si maestru al exprimarii, a descris mai multe Altare: Pesterile Kievului si Lavra Poceaev, Manastirea Mezhiria, Biserica Sfantul Ilie din Subotiv, Crucea instalata pe locul martiriului Printului Boris. Uneori, tablourile sale sunt singura dovada a aspectului acestor cladiri, deoarece unele dintre bisericile si manastirile mentionate au fost ulterior distruse. Expozitia cuprinde reproduceri ale unor picturi, colectii de poezie, lucrari selectate si amintiri ale unor rude si prieteni ai poetului, portrete.

Un loc aparte in expozitie il ocupa o copie a editiei facsimil a Evangheliei Peresopnitia – una dintre primele traduceri ucrainene a textului canonic al celor patru Evanghelii, remarcabila opera – un manuscris vechi din secolul al XVI-lea, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Presedintele Departamentului Sinodal "Misiunea Bisericii si Cultura", referindu-se la importanta expozitiei, a subliniat un fapt mai putin cunoscut – Taras vizitase regiunea Pereiaslavului, unde a vazut Evanghelia Peresopnitia si a descris-o.

"Aceasta expozitie este cruciala pentru noi. Aici sunt reprezentate picturi de Kobzar, versurile sale dedicate altarelor ortodoxe, inclusiv Evanghelia Peresopnitia. Mana poetului a atins-o, a rasfoit-o, acesta lasand o descriere foarte interesanta a Evangheliei, si afirmand ca nu exista nicio astfel de capodopera altundeva.
Evenimentul a fost organizat cu ocazia sarbatoririi celor 450 ani de ani ai Evangheliei Peresopnitia.

La nivel de Stat, anul 2011 a fost decretat „Anul Primei Carti Ucrainene”, celebrand cei 450 de ani ai Evangheliei Peresopnitia si cei 455 de ani de la scrierea sa de mana, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.