publicat în: Arhivă

Patriahia Moscovei solicita mai mult curaj din partea marturisitorilor Ortodoxiei, la locul de munca sau unde acestia locuiesc

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Noi controverse au izbucnit in Rusia, intre Biserica Ortodoxa si organizatiile de aparare a drepturilor omului. Seful Departamentului Patriarhal al Moscovei pentru Relatiile dintre Biserica si Societate, protopopul Vsevolod Chaplin, a facut apel catre comunitatea de credinciosi sa fie mai curajoasa in marturisirea propriei credinte.

"Ar trebui sa nu ne rusinam si sa facem semnul crucii ori de cate ori ne place, ori sa afisam o icoana cu Sfanta Cruce, acolo unde traim si muncim", a scris preotul intr-un articol publicat in numarul din aprilie al unei reviste ortodoxe rusesti.


Ideea afisarii crucifixelor la locul de munca sau in scoli i-a infuriat pe activistii pentru drepturile omului. "Problema societatii noastre nu este numarul de Cruci de pe pereti, ci imoralitatea", a precizat Lev Ponomarev, un lider remarcat al unei miscari pentru drepturile omului, catre Interfax, citat de Asia News.

"Preocupati-va mai mult de rugaciuni si predici – a continuat el, adresandu lui Chaplin – si nu de presiuni in afisarea pe panourile oficiale a atributelor ortodoxe".

El a subliniat ca, in Rusia, Biserica si Statul sunt separate, si a atacat interventia Patriarhiei in societatea civila.

"Cred ca simbolurile religioase nu isi au locul in birourile publice, in scoli sau in institutii – a adaugat Ponomarev – de exemplu, fiindca daca sunt afisate in scoli, atunci ce ar spune niste musulmani aflati acolo? Ar putea sustine ca vor sa atarne Semiluna, deci de ce este nevoie de ele? Toate acestea vor contribui doar la divizarea societatii", a spus Ponomarev.

Cu toate acestea, el a admis ca in cazul in care unii oameni lucreaza in birouri, care sunt considerate ortodoxe, nimeni nu are dreptul sa ii impiedice sa afiseze o cruce.

Bazandu-se pe decizia recenta a Curtii Europene a Drepturilor Omului (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), care a constatat ca afisarea Crucifixelor in salile de clasa nu incalca drepturile omului, Chaplin continua sa lanseze ipoteza de mare impact a unei “societati care este inca in recuperare dupa 70 de ani de ateism de Stat”, remarca Asia News. in procedura judiciara pornita impotriva Italiei, de catre un cetatean de origine finlandeza, Sole Lautsi, Patriarhia Moscovei a sustinut intotdeauna in mod deschis Italia.