Papa ii acuza pe europeni ca sufera de amnezie, atunci cand vine vorba de radacinile lor crestine

papa benedict si presedintele croatLacasuri Ortodoxe: din Vatican
Papa Benedict al XVI-lea a intervenit ieri intr-o dezbatere aprinsa pe tema radacinilor crestine ale Europei, acuzandu-i pe unii europeni ca sufera de "amnezie" atunci cand refuza sa recunoasca influenta crestinismului in cultura lor, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

"Vocile aprinse contesta cu o uimitoare regularitate realitatea radacinilor religioase ale Europei! A devenit deja o moda sa fii amnezic si sa negi dovezile istorice", a spus Papa, primindu-l pe noul ambasador al Croatiei la Vatican, Filip Vusak, a carui tara este pe cale sa adere la Uniunea Europeana, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

"A spune ca Europa nu are radacini crestine este echivalent cu a sustine ca un om poate trai fara oxigen si fara hrana", a subliniat Papa.

Dupa o lunga controversa, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis luna trecuta ca prezenta crucifixului in scolile publice italiene nu incalca dreptul la educatie, rasturnand o decizie care condamna Italia, aminteste France Presse. Vaticanul a salutat decizia.

Problema "radacinilor" Europei este din nou, cu acuitate, aflata in dezbateri politice in majoritatea tarilor europene, care incearca sa redefineasca secularismul intr-un moment in care cetatenii musulmani cer drepturi egale iar alte grupuri sociale se "preocupa de afirmarea comportamentului islamic, cum ar fi purtarea burqa in spatiul public”.

Papa, care va calatori in Croatia, in iunie 2011, a cerut tarii balcanice, in majoritate catolica, sa "nu se teama sa-si revendice cu determinare propria istorie si propria identitate religioasa si culturala".

Papa Benedict al XVI-lea isi doreste, de asemenea, ca aceasta tara sa fie a doua din fosta Iugoslavie, dupa Slovenia, care sa adere la Uniunea Europeana… stiind, "noi, sa(….) evitam capcanele, care, sub pretextul libertatii religioase intelese gresit, sunt contrare dreptului natural, familiei, si moralitatii pur si simplu".

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.