Episcopatul catolic sedus de mesajul de pace cuprins in filmul “Barbati si Dumnezeu – Des hommes et des dieux, de Xavier Beauvois

Lacasuri Ortodoxe: din Paris
Episcopatul catolic „sedus" de mesajul de "pace" cuprins in filmul "Barbati si Dumnezeu” ("Des hommes et des dieux")

Conferinta Episcopilor din Franta (CEF) a declarat, sambata, 25 septembrie 2010, ca este "cucerita" de filmul ”Des hommes et de dieux”, explicand succesul sau prin faptul ca "dincolo de credinta", un mesaj de "pace si de marturisire spirituala" deriva din acesta.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Carmen_Ana Ion


Cel putin un milion de telespectatori in Franta au vazut deja acest film despre istoria calugarilor din Tibehirine, conform distribuitorilor. El conduce in box office-ul francez, in cea de-a doua saptamana de rulare.

Acest lung-metraj este "o capodopera de pace, marturisire spirituala in cel mai larg sens al cuvantului. Este foarte deschis constiintei universale", a declarat pentru AFP Episcopul Bernard Podvin, un purtator de cuvant al Conferintei Episcopale.

Un milion de spectatori – "este un semn de toleranta in convingeri. in anturajul meu, atei sau agnostici imi spun ca sunt miscati de ceva real", a mai spus el.

"intrebarile pe care si le pune aceasta comunitate nu sunt rezolvate in totalitate. Exista sentimente adevarate, exista intrebari, chinuri. Vedem calugari care se intreaba daca sa ramana sau sa paraseasca locul, pe tot parcursul filmului, ceea ce face mai frumoasa fidelitatea lor fata de poporul algerian", considera Episcopul Podvin.

”Film nu va fi unilateral. Niciodata", mai spune el.

"Oamenii sunt infometati dupa repere, dupa semne fratesti. Ei se tem ca civilizatiile noastre intra in conflict, dar sunt calmati de un film care le prezinta un mare adevar in aceasta comunitate".

Purtatorul de cuvant al FEC a subliniat, de asemenea, faptul ca regizorul Xavier Beauvois "a demonstrat o mare inteligenta" fiind sustinut "de un consilier monastic. Se vede clar ca nu vedem simpli actori care s-au deghizat, ci filmeaza ceva mult mai puternic".

Un alt motiv al succesului este, de asemenea, "emotia evenimentului in sine. Tibehirine a ramas in memorie", a subliniat Podvin.

"Conferinta Episcopilor a fost cucerita de film, de la debut. Ea il sustine in toate eparhiile Frantei", a asigurat purtatorul de cuvant, care se afla la „a 4-a vizionare" si ii sfatuia pe ceilalti sa „urmareasca filmul de mai multe ori”.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 37/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.