Papa l-a primit pe seful bancii Vaticanului, investigat de justitia italiana

Lacasuri Ortodoxe: din Roma
Papa l-a primit pe seful bancii Vaticanului, investigat de justitia italiana

Papa Benedict al XVI-lea l-a primit duminica pe presedintele Institutului pentru lucrari religioase (IOR), Banca Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, pe care justitia italiana il suspecteaza ca nu ar fi respectat o lege „anti-spalare de bani”, potrivit unor surse din Vatican.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Gotti Tedeschi, insotit de sotia sa, a fost primit la sfarsitul rugaciunii Angelus pe care Papa Benedict al XVI-lea a oficiat-o in Castel Gandolfo, resedinta de vara papala, din apropierea Romei, conform agentiei de stiri ANSA, adaugand ca bancherul a prezentat suveranului pontif cartea sa "Banii si Paradisul. Catolcii si economia globala".

"Acesta este un semn clar de stima si de incredere. intalnirea in fata numerosilor martori a fost un mod clar de recunoastere publica, apropriere si sustinere a Papei fata de bancherul ales cu un an in urma pentru a conduce IOR intr-o transparenta totala", au declarat pentru Ansa surse ale Vaticanului, citate de AFP.

Gotti Tedeschi si directorul sau general, Paolo Cipriani, sunt suspectati de neconformare la dispozitia de combatere a spalarii banilor, datand din 2007. Aceasta lege, care aplica o directiva europeana, impune obligatoriu mentionarea agentului oricarei tranzactii financiare si scopul si natura acesteia.

Cei doi directori ai bancii sunt suspectati de spalare de bani, ei fiind acuzati de omisiuni privind deplasarile de fonduri, in total de 23 milioane euro. Acestia fac obiectul unei investigatii a procurorilor din Roma, incepand de marti.

Gotti Tedeschi a fost numit cu un an in urma, pentru a termina restabilirea ordinii in conturile bancare ale Vaticanului, marcate de scandaluri grave in anii 1980.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 37/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.