publicat în: Arhivă

Dezbateri stiinta-religie. Originea Lumii si a Omului

stiinta si religieComisia Teologica Inter-Sinodala din Rusia s-a intalnit pentru o sesiune ordinara in data de 7 iunie 2011. Aceasta a fost prezidata de presedintele sau, Mitropolitul Filaret de Minsk si Slutk, care este, de asemenea, si presedinte al Comisiei Biblico-teologice Sinodale.

Alaturi de el s-au mai aflat, printre altii, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, presedinte DECR, protopopul Vladimir Vorobiev, paroh al Universitatii Sfantul Tihon, si protopopul Smalii Vladimir, pro-rector al Scolii post-universitare Sfintii Chiril si Metodiu – informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Comisia a luat in dezbatere un proiect de document privind relatiile dintre stiinta si credinta. Versiunea finala a acestui document va fi editata de Universitatea Sfantul Tihon.

Comisia a mai discutat, de asemenea, pe tema unui raport despre activitatea desfasurata pe o alta tema: originea Lumii si a Omului. Protopopul Kirill Kopeikin, secretar al Consiliului Academic al Academiei Teologice din Sankt-Petersburg, a emis un raport legat de „stiinta si religie in cadrul globalizarii”, avand loc si o masa rotunda privind Modernizarea Rusiei in era post-seculara. Ambele conferinte au fost organizate de catre Centrul de Cercetare Inter-Disciplinara din Universitatea de Stat Sankt-Petersburg, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Secretarul Comisiei Teologice Inter-Sinodale, protopopul Vladimir Smalii, a raportat rezultatele seminarului pe tema Hexameron: Biblia si stiinta, despre originea lumii si om, care a avut loc la Biserica ?colii Post-Universitare.

In urma unei discutii, Comisia a infiintat un grup de lucru pentru elaborarea unui document cu privire la originea lumii si a omului. Grupul va fi condus de Protopopul Vladimir Smalii si va include biblisti, patrologi, teologi si filosofi. Grupul va avea sediul la Biserica Scolii Postuniversitare.