Papa Benedict al XVI-lea a convocat un sinod special pe tema Orientului Mijlociu, pentru anul 2010

Lacasuri Ortodoxe: din Cetatea Vaticanului
Papa Benedict al XVI-lea a convocat un sinod special pe tema Orientului Mijlociu, pentru anul 2010

Papa Benedict al XVI-lea a decis sa convoace un sinod special pe tema Orientului Mijlociu, in anul 2010, in timpul unei intalniri cu Patriarhii Bisericii Catolice din Est, a declarat sambata Vaticanul, intr-o declaratie.


"Nu pot lasa uitarii apelul catre pace cu care sunt investit(…) si, cand vorbim de pace, gandul ne duce la Orientul Mijlociu", a spus Papa patriarhilor pe care i-a primit la resedinta sa de vara din Castel Gandolfo, in apropierea Romei.

"Prin urmare, profit de aceasta ocazie pentru a anunta convocarea unui sinod al episcopilor pe tema Orientului Mijlociu, care sa aiba loc in perioada 10-24 octombrie", a mai spus Papa.

Sinodul va avea tema "Biserica Catolica din Orientul Mijlociu: comuniune si marturie", a mai precizat Papa Benedict al XVI-lea.

Acesta va fi primul sinod dedicat in mod special Orientului Mijlociu.

Consiliul Patriarhilor Catolici din Est reuneste patriarhi ai diferitelor biserici: copta, maronita, melkita, siriana, chaldeana si armeana, alaturi de Patriarhul latin al Ierusalimului.

in luna ianuarie, cu ocazia primirii episcopilor irakieni la Vatican, monseniorul Louis Sako, Arhiepiscopul crestin de Kirkuk, a solicitat convocarea unui Sinod pe tema situatiei minoritatilor crestine din Afghanistan, Cipru, Iran, Irak, Israel , Iordania, Liban, Siria si Turcia.

"Daca nu exista nicio viziune clara, crestinii nu vor putea ramane in Orientul Mijlociu si vor parasi acest pamant, odata binecuvantat, astazi blestemat", a declarat acesta.

in timpul calatoriei sale in Tara Sfanta, in luna mai, Papa Benedict al XVI-lea a indemnat crestinii sa ramana in aceasta regiune care este leaganul religiei lor, pledand pentru libertatea religioasa.

Minoritatile crestine din aceste tari predominant musulmane au, de multe ori, conditii de viata precare, care provoaca un exil de proportii.

Ultimul Sinod, al doilea din timpul pontificatului Papei Benedict al XVI-lea, a avut loc in perioada 5 – 26 octombrie 2008.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.