publicat în: Arhivă

Valea Sfintilor in Bretagne (aproximativ 1000 de statui)

Lacasuri Ortodoxe: din Rennes
O mica asezare, Côtes-d’Armor, va gazdui “Valea Sfintilor"

Micuta asezare Carnoët (Côtes-d’Armor) a fost selectata pentru gazduirea “Vaii Sfintilor", destinata reunirii a sute de statui de sfinti ai Bretagnei, din granit – au precizat managerii proiectului.


"Printre scopurile acestei lucrari este si acela de a deveni un instrument de dezvoltare economica", a declarat pentru AFP Philippe Abjean, Presedinte al Asociatiei "Valea Sfintilor", careia ii apartine initiativa.

Primele sapte statui, cu o inaltime de trei metri, urmeaza sa fie instalate in octombrie, pe terenul unei ferme de 38 de hectare, pe locul unei foste asezari feudale, care ofera o vedere panoramica circulara.

Rémi Lorinquer, primarul acestei comune alcatuita din 729 de suflete, spera sa "revigoreze comertul local", aici, in inima Bretagnei.

Obiectivul “Valea Sfintilor”, care se vrea a fi "CARNAC-ul mileniului 3", tebuie sa adune la un loc pana la 1.000 de sfinti, in termen de douazeci de ani, "la aproximativ 40 de sculpturi pe an" a detaliat Minguy Sebastian, responsabil cu finantarea in cadrul asociatiei.

Prelucrarea blocurilor de granit, destinate realizarii statuilor este finantata de catre patroni ai companiilor locale, care isi pot alege sfantul protector.

Accesul publicului va fi permis "incepand cu luna mai, a anului viitor", a declarat asociatia, inca nedecisa daca accesul sa fie platit.

Scopul “Vaii Sfintilor” este de a "salva si revigora cultura populara a Bretagnei”. Vietile celor 1000 de Sfinti sunt extrase din istoria Bretagnei, care a atras in jurul anilor 450, crestinii din Anglia, Tara Galilor si Irlanda.