Sosirea Papei in Regatul Unit, patata de gafa unui cardinal

Lacasuri Ortodoxe: din Londra (AFP)
Sosirea Papei in Regatul Unit, patata de gafa unui cardinal

Sosirea Papei Benedict al XVI-lea in Regatul Unit, in dimineata zilei de astazi joi, 16 septembrie 2010, cu o ocazia unei vizite istorice de patru zile intervine in timp ce un cardinal aprinde o noua controversa prin descrierea Marii Britanii ca fiind din "lumea a treia".

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


intr-un interviu publicat de saptamanalul german Focus, Cardinalul Walter Kasper a afirmat: "Cand aterizezi pe aeroportul Heathrow, ai impresia ca aterizezi intr-o tara din lumea a treia". El a mai adaugat ca "in Anglia, s-a raspandit un neo-ateism agresiv”.

Vaticanul si-a exprimat speranta ca aceasta vizita ii va apropia pe catolici si anglicani.

"Opiniile Cardinalului Kasper nu reflecta in niciun fel vreo intentie negativa sau lipsa de respect fata de Regatul Unit", a declarat purtatorul de cuvant al Vaticanului, Rev. Federico Lombardi.

Potrivit Rev. Lombardi, Cardinalul Kasper, in declaratia sa, "a facut referire la faptul ca, la sosirea pe aeroportul Londrei – asa cum se intampla in multe metropole(…) din intreaga lume – realizezi ca te afli intr-o tara cu numeroase realitati, origini ale omului si conditii diverse”.

Cardinalul Kasper, care fusese initial invitat in cadrul vizitei papale, a fost privat de calatoria sa, de Vatican, in mod oficial "din motive de sanatate”.

Biserica Catolica din Anglia si Tara Galilor a raspuns prin delimitare fata de aceasta opinie. "Observatiile Cardinalului Kasper nu reprezinta punctul de vedere al Vaticanului, nici al episcopilor din aceasta tara", a declarat un purtator de cuvant intr-un comunicat.

"Acestea sunt in mod clar pozitiile personale ale unui individ. Catolicii joaca un rol important in viata acestei tari si apreciaza bogatia diversitatii in gandire, cultura si oameni, atat de evidenta aici", conform purtatorului de cuvant, care s-a aratat increzator ca vizita va fi "un mare succes”.

Vizita papala a fost deja plasata sub semnul controverselor pe teme precum scandalul preotilor pedofili, tensiunile cu Biserica Anglicana si conservatorismul Vaticanului.

Pontiful avea programata aterizarea la Edinburgh in cursul diminetii, urmand sa se deplaseze imediat la Castelul Holyroodhouse unde sa aiba o audienta cu Regina Elisabeta a II-a Angliei, seful Bisericii Anglicane.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 35/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.