Sinodul anglican reunit astazi pentru a hotara metodele de prevenire a destramarii Bisericii Anglicane

Rowan Williams Votul sinodului incearca sa previna destramarea Bisericii Anglicane

Lacasuri Ortodoxe: din Londra

Sinodul anglican reunit la Londra trebuia sa decida astazi, miercuri, 24 noiembrie 2010, asupra unui proiect de lege, pentru a preveni destramarea Bisericii Anglicane, impartita deja in opinii cu privire la locul femeii si al homosexualilor in cadrul clerului, relateaza AFP.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Mirela Sova


Capul Bisericii Anglicane, Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, a avertizat marti, in deschiderea sinodului, despre posibilitatea unei „scindari pe grupuri” a comunitatii anglicane, care numara mai mult de 70 milioane de credinciosi, pe mapamond.

Sinodul este invitat sa aprobe un proiect de „implicare anglicana”, un text care ar limita libertatea de inovare a celor 38 membri ai Bisericii, astazi relativ independenti, oferind un cadru pentru rezolvarea conflictelor interne.

Proiectul a aparut dupa hitoronirea unui episcop autodeclarat homosexual, in 2003, de catre Biserica Episcopala Americana din New Hampshire (nord-estul SUA). Hirotonirea a creat un decalaj tot mai mare intre traditionalisti si liberali, pe teme sociale, amenintand Biserica printr-o posibila schisma.

Episcopii anglicani, in special cei din Africa si America de Sud, au tendinta de a stabili noi structuri in cadrul comunitatii anglicane, ca raspuns la schimbarile considerate prea liberale din sanul Bisericii Anglicane – mama, care a aprobat, in principiu, hirotonirea de episcopi-femei.

Daca sinodul aproba proiectul de lege, care solicita Bisericilor nationale membre sa se conformeze pozitiei comune a Bisericii, acesta va fi trimis in eparhii, in vederea adoptarii definitive, prevazute pentru anul 2012.
in cursul ultimelor luni, mai multi episcopi si preoti anglicani traditionalisti, opozanti fata de virajul „liberal” al superiorilor lor, s-au alaturat Bisericii Catolice.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 45/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.