(VIDEO) Ateii din SUA au mai multe cunostinte despre religie decat credinciosii (sondaj)

Lacasuri Ortodoxe: din Washington /AFP – SUA
Ateii din SUA au mai multe cunostinte despre religie decat credinciosii (sondaj)

Agnosticii si ateii din Statele Unite sunt mai constienti de doctrinele religioase decat credinciosii din oricare religie, chiar si decat protestantii si catolicii, potrivit unui studiu realizat de Pew Research Institute publicat marti, 28 septembrie 2010.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


in medie, americanii au raspuns corect la 16 dintre cele 32 de intrebari ale acestui sondaj efectuat in primavara anului, pe un esantion de 3.412 adulti.

Mai instruiti pe aceasta tema sunt, de fapt, cei care nu cred: agnosticii si ateii, cu o medie de 20,9 raspunsuri corecte.

Acestia sunt urmati de evrei si de mormoni, care au reusit un rezultat de 20,5, respectiv 20,3. Cunoasterea, la protestanti, a atins media, cu 16 raspunsuri corecte, in timp ce catolicii au ramas in urma, la 14,7 raspunsuri corecte.

Astfel, mai mult de jumatate dintre protestanti (53%) nu au recunoscut numele parintelui protestantismului, Martin Luther.

Mai mult de 4 din 10 catolici (45%) nu au stiut ca, in conformitate cu invataturile Bisericii, painea si vinul nu sunt din start trupul si sangele lui Hristos in timpul Liturghiei, ci ca ele devin.

Mai putin de 1 din 2 americani (47%), stiu ca Dalai Lama este un budist si mai putin de 4 din 10 (38%), ii asociaza pe Vishnu si Shiva cu Templul Hindus. Doar un sfert dintre americani (27%) stiu ca majoritatea oamenilor din Indonezia sunt musulmani.

in general, fata de problemele legate de crestinism, si in special fata de cele legate de Biblie, mormonii si protestantii evanghelisti albi demonstreaza cea mai mare cunoastere.

Dar, evreii, ateii si agnosticii sunt cei care au cultura cele mai diversa religioasa, cu cunostinte din religiile lumii, inclusiv din budism, hinduism si iudaism. Ei sunt, de asemenea, mai constienti de problemele amestecului religios si de secularism, si despre ceea ce spune Constitutia U. S..

Cunostintele biblice, cu toate acestea, raman apanajul majoritatii americanilor din aceasta tara cunoscuta ca fiind cel mai religios loc din lumea natiunilor industrializate.

Majoritatea americanilor sunt in masura sa raspunda in mod corect la jumatate din intrebarile de cunoastere a Bibliei, conform studiului: 71% stiu ca Iisus s-a nascut in Betleem si 63% citeaza Geneza ca prima carte a Bibliei.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 37/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.