Sondaj sociologic privind situatia ortodocsilor in Turcia – 40% traiesc cu frica permanenta

Sondaj sociologic privind situatia ortodocsilor in Turcia

Membrii a trei dintre cele patru comunitati ale grecilor ortodocsi, existente in Turcia, se tem pentru securitatea lor. Cel putin acestea sunt datele unui sondaj sociologic efectuat in ianuarie 2010, pe un esantion de 820 de greci care locuiesc in Istambul si Izmir.


Sondaj sociologic privind situatia ortodocsilor in Turcia

Conform sociologilor, in prezent in Turcia traiesc intre 2.000 si 3.000 de greci ortodocsi.

Aproape 40% dintre respondentii la sondaj „traiesc cu o frica permanenta", 38% dintre crestinii chestionati declarand ca „doar uneori isi fac griji pentru securitatea lor".

Sondajul a demonstrat, ca 2/3 dintre crestinii ortodocsi se simt exclusi din societatea turca.

Aproape 68% dintre respondenti considera ca „statul turc nu isi pretuieste cetatenii care impartasesc credinta Crestina".

Sondaj sociologic privind situatia ortodocsilor in Turcia

Aproximativ 2/3 dintre respondenti sunt convinsi ca „statul este cointeresat de slabirea minoritatii crestine".

Jumatate dintre crestinii chestionati se declara in favoarea reluarii activitatii Seminarului Ortodox de pe insula Halki, inchis acum 40 de ani, care ar putea asigura existenta in tara a Patriarhiei de Constantinopol.

Biserica Ortodoxa a Republicii Moldova

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.