publicat în: Arhivă

Iisus Hristos,

Lacasuri Ortodoxe: din Vilnius
Iisus Hristos, “rege” al unei comunitati din Lituania

Consilierii municipali ai unui oras mic din Lituania, o tara majoritar catolica, L-au "intronizat pe Iisus Hristos ca Rege" al comunitatii lor, in speranta ridicarii moralului populatiei in aceasta perioada de criza economica.


Iisus Hristos, “rege” al unei comunitati din Lituania

"intronizarea lui Iisus Hristos ca rege al municipiului nostru, inseamna o recunoastere solemna a Sa ca suveran si protector al nostru", a declarat primarul localitatii Šal?ininkai (sud-est), Zdzislav Palevic, citat de agentia de stiri baltica BNS .

"in aceasta perioada dificila pentru tara, cand criza mondiala ne afecteaza, rolul lui Hristos devine important nu numai in viata personala a oamenilor, ci si in viata politica si culturala", proclama actul de intronizare, adoptat in unanimitate.

"Aceasta nu este o decizie care sa faca rau. Zona este majoritar catolica, si de ce n-am incuraja populatia sa respecte cele 10 porunci?”, a declarat pentru AFP, prin telefon, Leonarda Stancikiene, unul dintre cei 25 de membrii ai Consiliului.

Iisus Hristos, “rege” al unei comunitati din Lituania

Acest oras, cu aproximativ 7.000 de oameni, majoritatea etnici polonezi, se afla la aproximativ 50 km sud de Vilnius – primul oras lituanian care si-a incredintat si el soarta, lui Iisus Hristos.

Printr-un act aprobat in 12 iunie 2009, regiunea Vilnius a fost pusa sub protectia lui Hristos "pentru a evita greselile dureroase, pericolele si amenintarile".

Lituania, o fosta republica sovietica, devenita independenta in 1990 si membra a UE in 2004, este un stat laic, dar religia catolica ramane o componenta vitala a tarii.

Iisus Hristos, “rege” al unei comunitati din Lituania

inainte ca Dalia Gribauskaite sa isi depuna juramantul noii presedintii, chiar episcopul de Vilnius, Audris Backis, a fost cel care a tinut un discurs in fata parlamentului. Messe solemne sunt oficiate la principalele sarbatori nationale.