Ierusalimul saluta evenimentul ridicarii separatiei intre femei si barbati

barbati femei egalitate Lacasuri Ortodoxe: din Ierusalim
Ierusalimul a salutat evenimentul ridicarii separatiei intre femei si barbati

50 de militante pentru drepturile femeilor au demonstrat miercuri in cartierul ultra-ortodox al Ierusalimului pentru a saluta o hotarare judecatoreasca prin care se dispunea ridicarea barierelor dintre barbati si femei.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Andreea Zahariea


"Trezeste-te Israele, nu suntem in Iran", au scandat ele, marsaluind in cartierul Meah Shearim, unde doua strazi principale au fost, pana marti, 28 septembrie 2010, separate pe lungimea lor, de un un ecran de doi metri inaltime, cu femei pe o parte si barbati pe cealalta parte.

Aceste separari erau afisate in fiecare an in timpul sarbatorii Sukkot, care comemoreaza sederea evreilor in desert, dupa exodul din Egipt, conform Cartii Exodului. in timpul acestui festival, mii de vizitatori vin in Meah Shearim, unde femeile ar trebui sa aiba o anumita imbracaminte.

Miercuri, 29 septembrie 2010, multi protestatari au purtat pancarte pe care se putea citi "Femeile nu trebuie sa se ascunda" sau "Nu este nicio rusine sa fii femeie".

Evenimentul, care a avut loc in liniste, fara vreo incaierare intre demonstranti si localnici, a fost organizat in urma deciziei Curtii Supreme Israeliene de a interzice separarea intre barbati si femei pe strada.

"Aceasta decizie este foarte importanta, fiind un pas real inainte", a declarat pentru AFP Anat Hoffman, directoare a Centrului de Actiune Religioasa din Israel, una dintre cele mai importante organizatii de lupta impotriva separarii intre barbati si femei in spatiile publice.

"Segregarea in spatiul public devine un fenomen tot mai important in Israel", a spus ea, adaugand: "Ceea ce incepe ca masura temporara, de cele mai multe ori devine permanenta".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 37/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.