publicat în: Arhivă

In urma cu cateva ore, a fost pusa in vanzare cartea, reeditata, cu caricaturile despre Mahomed: Tirania Tacerii

Lacasuri Ortodoxe: din Copenhaga / Danemarca
Punerea in vanzare a unei carti, reeditate, cu caricaturi despre Mahomed

O carte care reproduce 12 caricaturi ale lui Mahomed, care au infuriat deja lumea musulmana, a fost pusa in vanzare in Danemarca, joi, 30 septembrie 2010, dupa o prima publicare in 2005 in cotidianul Jyllands-Posten, conform librariilor.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


"Da, cartea lui Flemming Rose a fost pusa in vanzare in aceasta dimineata (joi) la deschiderea de la ora 10:00", a declarat pentru AFP un angajat al librariei Arnold Busck, din Copenhaga.

"Biblioteca tocmai s-a deschis, insa oamenii au solicitat deja cartea, credem ca va fi la mare cautare", a confirmat Arnold Busck.

Aceasta carte, intitulata "Tirania Tacerii" este reprodusa, conform editorului, dupa unul din numerele cotidianului Jyllands-Posten, din 30 septembrie 2005, cu 12 caricaturi care il reprezinta pe “profetul musulman Mahomed”.

Publicarea cartii, la 5 ani de la prima publicare a caricaturilor, intervine intr-un climat de amenintari cu atacuri la adresa Danemarcei si, in special, contra cotidianului.

Marti, 28 septembrie 2010, politia norvegiana a anuntat ca un kurd irakian – arestat impreuna cu 2 complici, inca din luna iulie, din cauza suspectarii pregatirii unui atac terorist – a recunoscut ca tinta a fost Jyllands-Posten.

Anterior, un cetatean nascut in Cecenia fusese arestat, in data de 10 septembrie, cand a facut sa explodeze accidental intr-un hotel o scrisoare cu bomba care era si ea destinata, potrivit politiei, lui Jyllands-Posten.

Rose era editor al paginilor culturale din Jyllands-Posten in momentul publicarii caricaturilor.

intr-o incercare de a minimiza efectul publicarii recentei sale carti, ministrul de externe danez Lene Espersen s-a intalnit miercuri seara cu 17 ambasadori din tarile musulmane.

Aceasta a explicat ca "libertatea de exprimare in Danemarca a fost piatra de temelie a democratiei si, prin urmare, oamenii au dreptul sa publice carti, atata timp cat ele se supun legii", a declarat pentru AFP un oficial al diplomatiei daneze, Klavs Holm.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 37/2010