`Da, Doamne, paine celor flamanzi, si foame de Tine celor ce au prea multa paine!`

pf patriarh daniel - predica lacasuri ortodoxe “El însă le răspunde ucenicilor, zicând: ‘daţi-le voi să mănânce’. (…)Atunci ucenicii I-au spus că au doar cinci pâini şi doi peşti. “ – amintea Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, in predica sa, la Duminica a VIII-a după Rusalii, 7 august 2011.

Evanghelia Duminicii a VIII-a după Rusalii: Înmulţirea pâinilor şi a peştilor (Matei 14, 14-22)

articol si redactare: Stud. Teo-CHristian

“ Atunci, ca la 5.000 de bărbaţi în afară de femei şi copii s-au săturat din pâinile şi peştii care s-au înmulţit. În plus, au mai rămas 12 coşuri de firimituri, dovadă că hrana a fost suficientă şi chiar a prisosit”- continua Patriarhul Bisericii Ortodoxe Roamne in predica sa, explicand:

“Cele cinci pâini pe care cineva le-a adus cu sine la întâlnirea mulţimilor de oameni cu Iisus Hristos au devenit simbolul prescurilor aduse la biserică pentru Proscomidie, adică pentru pregătirea Sfintei Liturghii. Ele mai simbolizează şi cele cinci pâini pe care preotul le binecuvântează împreună cu grâul, untdelemnul şi vinul la Litie, în cadrul Vecerniei Mari, pentru a cere lui Dumnezeu să le înmulţească.

Şi “pâinea binecuvântată, numită anaforă”, aminteste de minunea înmulţirii pâinilor şi a celor doi peşti” mai precizeaza Patriarhul, facand un paralelism intre înmulţirea pâinilor şi Taina Sfintei Euharistii:

“Preotul ridică Agneţul şi zice: ‘Se frânge şi Se împarte (dăruieşte) Mielul lui Dumnezeu, Cel ce Se frânge şi nu Se desparte (divide), Cel ce Se mănâncă pururea şi niciodată nu Se sfârşeşte, ci pe cei ce se împărtăşesc îi sfinţeşte’ (Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur). Deşi ne împărtăşim doar cu o părticică din Trupul lui Hristos, primim totuşi pe Hristos întreg. Cu alte cuvinte, Hristos nu Se divide ca Persoană când Se dăruieşte mulţimii credincioşilor. În fiecare părticică din Sfântul Său Trup este prezent, prin harul Duhului Sfânt, Hristos întreg. Acest adevăr îl arată chiar Sfânta Evanghelie după Ioan, când Hristos Domnul spune: ‘Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu rămâne întru Mine şi Eu întru el’ (Ioan 6, 56).

Când ne împărtăşim, primim Ceva (Sfântul Trup şi Sfântul Sânge ale lui Hristos), dar ne unim cu Cineva (cu Hristos). Prin Sfânta Euharistie nu ni se dăruieşte Ceva trecător, ci ni se împărtăşeşte viaţa veşnică sau iubirea veşnică a Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

Intaistatorul Bisericii Ortodoxe Romane subliniaza insa, cu avertizarea de rigoare, lectia de viata pe care ne-o ofera Evanghelia acestei duminici, atragand atentia in mod deosebit asupra faptului ca “Dumnezeu nu înmulţeşte darurile, pentru ca noi să le acumulăm în rezerve mari, ca pe o falsă siguranţă bazată pe lucrurile materiale”, ci “pentru a fi cultivate comuniunea între Dumnezeu şi oameni” şi dărnicia:

“Mântuitorul Iisus Hristos înmulţeşte cele cinci pâini şi cei doi peşti nu pentru a le arăta oamenilor munţi de pâine şi coline de peşte. [do action=“like”]http://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/?p=37138[/do]El nu săvârşeşte minuni pentru a impresiona sau a intimida, ori pentru a fi lăudat de oameni. Hristos Domnul săvârşeşte minuni din iubire sfântă şi milostivă, ca să-l ajute pe om, să-l întărească în credinţă şi în iubire”.

Prin urmare, “nimeni dintre cei prezenţi nu a văzut cantităţi imense de pâini şi de peşti, pentru că pâinile şi peştii se înmulţeau pe când ele erau distribuite sau dăruite.

“Din păcate” – incheie Patriarhul Daniel cuvantul sau, avertizand – sunt nevoit sa-mi amintesc cum cineva, odata, isi facea rugaciunea cu astfel de cuvinte (“fiindca unii oameni au din belşug lucruri materiale, dar le risipesc, iar altii mor de foame”):

Dă, Doamne, pâine celor flămânzi, şi foame de Tine celor ce au prea multă pâine!”
Amin!

– articol si redactare: Stud. Teo-CHristian

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.