Pe larg: Contributia Muntelui Athos la traditia religioasa si intelectuala a Europei – Salzburg 2011

O conferinţă mai puţin mediatizată, pe tema “Contribuţia Muntelui Athos la tradiţia religioasă şi intelectuală a Europei”, a avut loc la începutul lunii iulie 2011 la Salzburg, Austria. Acesta a fost organizată de forumul internaţional public “Dialogul Civilizaţiilor”, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Printre participanţii la discuţii s-au numărat: Walter Schwimmer, fost secretar general al Consiliului Europei, Prinţesa Katarina de Serbia, Marea Britanie, Prinţul George Yourievsky din familia Romanov, Elveţia, reprezentanţi şi prieteni ai Muntelui Athos din Oxford, Institutul de Studii Creştin-Ortodoxe din Cambridge, Centrul de Teologie Ortodoxă din Amsterdam, organisme publice şi guvernamentale, Biserica Romano-Catolică şi Biserica Anglicană, comunităţi de afaceri şi ştiinţifice, precum şi clerici din Bisericile Rusiei, Georgiei, Greciei şi alţi ortodocşi ai Bisericii locale şi fraţi din mânăstirile aflate în Muntele Sfânt Athos.

Conferinţa a fost deschisă de către V. Yakunin, preşedinte al Dialogului între Civilizaţii.

Pr. Andrey Yeliseyev, secretar al Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Ruse pe langa Organizaţiile Internaţionale Europene de la Bruxelles, a citit un mesaj de salut din partea Mitropolitului Ilarion de Volokolamsk, şeful Departamentului de Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei, cu referire, în special, la faptul că “existenţa civilizaţiei europene se datorează creştinismului, valorilor sale de bază, modului de gândire şi legilor morale, care au dominat timp de secole – trimiţându-ne înapoi, către misiunea evanghelică a ucenicilor lui Iisus Hristos, misiune pe care au îmbrăţişat-o toate naţiunile, pe atunci “oikoumene” (ecumenice)… Gradul de conştientizare a contribuţiei pe care o are Muntele Athos în tradiţia religioasă şi morală a Europei, ne conduce la sarcina importantă de a păstra lumea unică a Muntelui Sfânt Athos pentru generaţia următoare. Această lume a fost creată de mâinile unei comunităţi monastice multinaţionale, cu modul ei de viaţă deosebit, cu diversitatea realizărilor ei monahale, cu ospitalitatea faţă de pelerini şi cu stricteţea liniştii interioare”.

[https://stiri.lacasuriortodoxe.ro/interactiv/bloguri/kslcatalin/contributia-muntelui-athos-la-traditia-religioasa-si-intelectuala-a-europei.html/attachment/muntele-athos-conferinta-salzburg-iulie-2011-dialogul-civilizatiilor-3] Arhimandritul Efrem, stareţul Mănăstirii Vatopedu, una dintre cele mai mari mânăstiri din Muntele Athos, a spus în discursul său că “omul modern, care a făcut un mare progres în dezvoltarea tehnologică şi economică, nu a reuşit totuşi să-şi descopere şi pacea interioară. Aceasta este exact prezenţa lui Hristos în inimile noastre. Muntele Sfânt este un loc al păcii, al pocăinţei, al smereniei şi bucuriei – ca stare specială de sfinţenie, fruct al prezenţei Duhului Sfânt. Oamenii occidentali văd de multe ori în smerenie un complex de inferioritate, iar aceasta este de fapt alfa şi omega experienţei spirituale… Pe Muntele Sfânt, se pot întâlni călugări cu adevărat smeriţi şi poate fi auzit Cuvântul rostit de experienţă”.

Deschiderea oficială a conferinţei, care a avut loc la palatul “Prince Archbishops of Salzburg”, a inclus o expoziţie de fotografii ale secolului 19, din albumul Prinţului Constantin Constantinovich Romanov şi din arhivele de astăzi ale Mănăstirii Vatopedi.

Sâmbătă, 9 iulie 2011, Arhimandritul Efrem a celebrat Sfânta Liturghie la Biserica Ortodoxă Română din Salzburg, conform ritului Athonit, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

În timpul conferinţei, participanţii au vorbit într-o singură voce, susţinând păstrarea statutului unic de “Munte Athos”, cu necesitatea apărării legale a cuprinzatorului principiu “avaton”, conform căruia femeile nu au voie in peninsulă, şi opunându-se transformării Muntelui Sfânt într-o zonă liberă turistică sau într-un loc de practicare a comerţului, amintind aici şi tendinţa de imixtiune în viaţa internă a mănăstirilor.

[https://stiri.lacasuriortodoxe.ro/interactiv/bloguri/kslcatalin/contributia-muntelui-athos-la-traditia-religioasa-si-intelectuala-a-europei.html/attachment/muntele-athos-conferinta-salzburg-iulie-2011-dialogul-civilizatiilor-4]

Schwimmer, care este preşedintele Consiliului Coordonator al Comitetului Internaţional al forumului Dialogul Civilizaţiilor, a declarat că “Sfântul Munte Athos este important pentru patrimoniul cultural mondial, dar în primul rând pentru moştenirea spirituală şi intelectuală a Europei. Din acest motiv, este necesar să fie protejat acest loc şi chiar să se implice diferite forţe din Europa şi din lume în acest efort”.

Jan Figel, preşedintele Mişcării Creştin-Democrate din Slovacia şi fost comisar-european pentru ştiinţă, educaţie şi cultură, a spus: “în cadrul Uniunii Europene avem o piaţă comună, o monedă comună, dar încă nu am reuşit să evităm o criză … Importanţa Creştinismului în Europa este enormă, iar creştinii au un sistem clar de valori. Europa va fi frumoasă, dacă acest mozaic este unit, nu divizat în Est şi Vest”.

[https://stiri.lacasuriortodoxe.ro/interactiv/bloguri/kslcatalin/contributia-muntelui-athos-la-traditia-religioasa-si-intelectuala-a-europei.html/attachment/muntele-athos-conferinta-salzburg-iulie-2011-dialogul-civilizatiilor-5]

Directorul Fundaţiei Ioan al XXIII-lea, pentru Studii Religioase, Alberto Melloni, din Italia, a prezentat o propunere conform careia Muntele Athos să devină un loc de formare pentru o nouă generaţie de cercetători tineri, care ar putea funcţiona în zilele societăţii noastre “post-seculare”, pentru păstrarea surselor de înţelepciune ale vieţii creştine.

S. Scheblygin, preşedintele Fundaţiei Sf. Andrei – Întâiul Chemat, a vorbit despre relaţiile dintre Rusia şi Muntele Athos. El a spus: “credem că dezvoltarea relaţiilor cu Muntele Athos, ca centru al vieţii religioase, contemplative şi spirituale, are un potenţial benefic asupra duratei de viaţă a societăţii ruse în ansamblu. Într-adevăr, Creştinismul Ortodox, în Rusia, a devenit un fundament spiritual în viaţa oamenilor din ţinuturile vaste, cuprinse între Marea Baltică, din vest, şi până la Oceanul Pacific, in Extremul Orient”.

S. Khoruzhiy, cercetător principal la Institutul de Filozofie din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe, a spus în discursul său că tendinţele vechi ale secularismului şi scoaterea religiei în afara vieţii publice s-au confruntat cu o nouă tendinţă a “post-secularismului”, cu revenirea valorilor religioase şi dorinţa persoanelor şi instituţiilor laice de a intra în dialog cu oamenii cu tradiţii religioase. Din acest motiv, filozofii de astăzi şi antropologii caută noi moduri de a înţelege ce se întâmplă cu omul şi cu societatea. Şi, aici, isihasmul Athonit, ca sursă inepuizabilă a “teologiei energiilor”, neteoretică ci empirică, poate ajuta mult în soluţionarea problemelor intelectuale şi poate deschide noi perspective în înţelegerea “sinergetică” a naturii umane, a omului ca participant la energia Divină.

Concluzionând, în urma discuţiilor, protopopul Anthony Ilyin, actual Reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse pe langa organizaţiile internaţionale europene de la Bruxelles, a propus să se creeze “o comunitate-reţea de sprijinire a Muntelui Athos, nu numai în cadrul Uniunii Europene, dar şi în marea Europă” ca “format, pentru continuarea contactelor între analişti şi experţi, dar şi pentru un suport legal al Muntelui Athos, şi ca portal de internet (web)”.

În remarcile sale de încheiere, Arhimandritul Efrem a invitat Fundaţia Sfântul Andrei – Întâiul Chemat, la cooperare în studierea şi arhivarea (catalogarea) manuscriselor ruseşti descoperite în mănăstire. De asemenea, el a mai făcut apel la folosirea roadelor spirituale ale Muntelui Athos, constatând că există părinţi spirituali care pot oferi răspunsuri la întrebările cele mai urgente ale omului modern, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.