Biserica bulgareasca de Fier din Istanbul – incepe restaurarea

Biserica bulgareasca de Fier - Sfantul Stefan - Istanbul    Municipalitatea din Istanbul şi administraţia provincială işi unesc eforturile pentru restaurarea Bisericii bulgăreşti Sfântul Ştefan, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.
   In ultimele zile,  mai multe date primite din zona  semnaleaza faptul ca, in aceasta luna, august 2011, au inceput lucrari de restaurare a bisericii, părţile murdare şi afumate urmand sa fie curăţate foarte bine cu apă şi detergent, în timp ce ornamentele care lipsesc de pe faţadă sa fie reproduse, utilizând materialul original. Părţile deformate ale acoperişului vor fi si ele, de asemenea, reînnoite.

Map picture

   Biserica bulgărească "Sfântul Ştefan", cunoscută, de asemenea, şi sub numele de “Biserica de Fier din Bulgaria”, este o biserică ortodoxă bulgărească, situată în Istanbul, Turcia, celebră pentru realizarea sa din fontă. Piesele au fost fabricate în Viena şi apoi au fost transportate pe fluviul Dunărea, în Bulgaria, şi pe Marea Neagră la Istanbul. Biserica a fost târnosită în anul 1898 de Exarhul Iosif, marcând astfel începutul Exarhatului Bulgar.

   Conform unei legende, sultanul Abdul Azis nu a fost de acord să-i lase pe bulgari să aibă propria lor biserică, dar a cedat presiunii, cu o singură condiţie – ca biserica să fie construită doar într-o lună. Bulgarii au găsit soluţia, biserica fiind realizată din fontă.

   În ultimii ani, Statul bulgar şi Primăria Istanbulului au făcut eforturi semnificative pentru strângerea de fonduri destinate renovarii bisericii şi întreţinerii acesteia, dar aceste fonduri sunt încă insuficiente. Cea de-a 110-a aniversare a Bisericii de Fier a fost sărbătorită la sfârşitul anului 2008.

– traducere si redactare: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.