Obama a discutat cu Karzai intr-o videoconferinta, in Air Force One, despre incendierea Coranului

intalnire Obama - KarzaiLacasuri Ortodoxe: din Washington, USA
Presedintele Barack Obama s-a intalnit cu omologul sau Hamid Karzai prin intermediul unei videoconferinte, intr-un moment in care Afganistanul a fost scena unor proteste care au lasat in urma morti, organizate impotriva incendierii unui Coran in Statele Unite, dupa cum a declarat miercuri, 6 aprilie 2011, Casa Alba, informeaza Lacasuri Ortodoxe.


Purtatorul de cuvant al lui Obama, Jay Carney, doar a amintit ca aceasta conversatie a avut loc in avionul Air Force One, care il transporta pe Obama la Philadelphia (Pennsylvania de Est) – fara sa ofere alte detalii, in cadrul unei intalniri rapide de presa.

{mosmap address=’ Washington, USA ‘|width=’0’|height=’0’|mapType=’Hybrid’|showMaptype=’1’|text=’Obama a discutat cu Karzai intr-o videoconferinta, in Air Force One, despre incendierea Coranului – Lacasuri Ortodoxe: program in premiera de localizare a informatiei’|marker=’1’|}

Incendierea unei Carti a Coranului, de catre un pastor extremist american, in ziua de 20 martie 2011 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) a starnit un val de demonstratii violente incepand de vinerea trecuta, care au ajuns sa traverseze intreg Afganistanul.

Cel putin 24 de persoane – printre care si sapte angajati straini ai ONU – au fost ucisi, si alti aproape 140 raniti, in intervalul vineri-duminica doar in Mazar-i-Sharif, cel mai mare oras din nord, si in Kandahar, principalul oras din sud.

De luni, insa, nu au mai fost semnalate incidente majore. Presedintele Karzai a ordonat anchetarea cazurilor de violenta din Mazar-i-Sharif si Kandahar.

Luni, Carney a condamnat arderea Coranului, spunand ca a fost un act contrar valorilor americane si decentei”.

Purtatorul de cuvant a mai asigurat, de asemenea, ca “absolut nimic” nu putea justifica violentele si uciderile din timpul protestelor din Afganistan.

Presedintele Obama a condamnat in ultima sambata incendierea Coranului vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), dupa cum informeaza AFP, calificand gestul drept un act de “intoleranta extrema si bigotism”.

Forte internationale prezente la un nivel ridicat, prin cei 132.000 de soldati din diferite tari, doua treimi fiind americani, au fost desfasurate de la sfarsitul anului 2001 in sudul Afganistanului, o tara extrem de conservatoare si de religioasa, pentru a combate insurgenta talibanilor.

Update:

Conform unei scrisori publicate in ultimele ore de France Presse, aflam ca Presedintele Barack Obama si omologul sau Hamid Karzai “si-au exprimat regretul”, in timpul videoconferintei, pentru arderea Coranului, si au “condamnat ferm” atacul criminal indreptat impotriva sediul ONU din Afganistan in data de 1 aprilie – citand, de asemenea, noi declaratii ale Casei Albe.

Ultimele informatii mai precizeaza, in plus, ca videoconferita a durat aproximativ o ora – lucru confirmat si de presedintia americana, intr-o declaratie.

Cei doi lideri “si-au exprimat profundul regret pentru tragicele pierderi de vieti omenesti”, si au gasit de comun acord ca “atacurile si uciderea oamenilor nevinovati sunt un afront adus umanitatii si demnitatii”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.