publicat în: Arhivă

Comisia parlamentara ii pune sub acuzare pe fostii ministri greci implicati in scandalul terenurilor manastiresti (Athos – Vatoped)

Comisia parlamentara ii pune sub acuzare pe fostii ministri greci implicati in scandalul terenurilor manastiresti (Vatoped)

Emblema parlamentului Grec Conform publicatiei Beverly Hills Courier, o comisie parlamentara greaca investigheaza scandalul iscat pe marginea unui teren manastiresc, care a determinat demiterea mai multor ministri ai fostului guvern, sub acuzare de frauda si incalcarea datoriei. Informatia a fost transmisa de AFP, care cita o sirsa din tara, luni 18 octombrie 2010.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Alex-Daniel Rotariu


Parlamentarii Socialisti, care detin un numar suficient de voturi pentru a avansa procedura in urmatoarea faza, au hotarat implicarea a 5 membri ai guvernului conservator in scandalul schimbului de terenuri, care a costat Statul milioane de euro.

Ei i-au acuzat pe fostii ministri ai agriculturii si culturii, impreuna cu fostul ministru de finante si cu ministrul adjunct al agriculturii, ca au permis o serie de schimburi de terenuri cu Manastirea Vatopedi, folosind acte de proprietate in neregula.

De peste un deceniu, manastirea preluase controlul asupra terenurilor aflate in litigiu cu Statul, prin prezentarea unor date vechi de secole emise in timpul imperiilor Bizantin si Otoman.

Ea a returnat unele dintre aceste terenuri, Statului grec, in schimbul unor proprietati de valoare din Atena si din nordul Greciei, care au fost revandute si ele.

intr-una din principalele tranzactii, s-au schimbat 8.000 de hectare de teren forestier din jurul lacului Vistonida, o zona umeda protejata, in partea de nord a tarii, cu o proprietate lucrativa in aceeasi regiune si in Atena.

Vatoped este una dintre cele 20 de manastiri ale comunitatii auto-guvernate din Muntele Athos, considerat unul dintre lacasurile sfinte ale crestinismului ortodox.

Parlamentul, alcatuit din 300 de membri, se va intalni intr-o luna pentru a decide soarta fostilor-ministri", printr-o procedura de vot care va necesita o majoritate absoluta de 151.

Socialistii detin 157 parlamentari.

Daca votul va aproba actiunea, trimiterea in judecata va fi decisa de o comisie judiciara compusa din 6 membri ai Curtii Supreme si ai Judecatorilor Consiliul de Stat.

Alte trei partide politice din cadrul comitetului – Comunistii, Syriza de stinga si Partidul Nationalist Laos – au emis verdicte diferite privind propunerea de punere sub acuzare.

Partidul Conservator a parasit comisia, in august 2010, respingand propunerea pe motiv ca a fost doar o “schema politica”, conceputa pentru a-i aduce pe socialisti la putere, in octombrie anul trecut.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 40/2010