Biserica Ortodoxa Bulgara i-a canonizat pe martirii masacrelor comise de trupele otomane

Patriarhul Maxim al Bulgariei la slujba de canonizare a martirilor din batak si Novo SeloLacasuri Ortodoxe: din Sofia, Bulgaria

Biserica Ortodoxa Bulgara i-a canonizat pe martirii masacrelor comise impotriva civililor bulgari de trupele otomane si de Opresiunea (revolta) din aprilie 1876, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Mii de luptatori bulgari pentru libertate, razvratiti impotriva autoritatilor Imperiului Otoman in aprilie 1876, incercau sa elibereze natiunea lor si sa creeze un stat national independent.


Patriarhul Maxim al Bulgariei la slujba de canonizare a martirilor din batak si Novo Selo Asa-numita Opresiune din aprilie a fost zdrobita cu violenta mare de catre fortele otomane, conducand la un masacru international si la o interventie umanitara in razboiul ruso-turc din 1877 -78 care a eliberat Statul-natiune Bulgar.

Un total de 30 000 de bulgari, in cea mai mare parte civili, inclusiv femei, copii si varstnici, au fost sacrificati de catre fortele otomane in aprilie si mai 1876.

intre 4 000 si 5 000 de bulgari au fost macelariti in Masacrul Batak – oras sudic – in timp ce aproximativ 700 erau sacrificati in regiunea Novo Selo, Kravenik, Batosevo si Aprilti – sate din nordul Bulgariei, aproape de Loveci. {mosmap address=’ Batak, Bulgaria ‘|width=’0’|height=’0’|mapType=’Hybrid’|showMaptype=’1’|text=’Biserica Ortodoxa Bulgara i-a canonizat pe martirii masacrelor comise de trupele otomane – Lacasuri Ortodoxe: program in premiera de localizare a informatiei’|marker=’1’|}

Cinstind aceste mii de bulgari ucisi de catre fortele otomane, Biserica Ortodoxa Bulgara a canonizat victimele Masacrelor Batak si Novo Selo, in special, ca martiri si aparatori ai credintei crestine.

in cazul masacrului din Novo Selo, Biserica Ortodoxa Bulgara i-a canonizat, in mod special, pe doi calugari si sapte maici dintr-o manastire locala, care au fost torturati si ucisi de trupele otomane.

Astfel, martirii Masacrului Batak vor fi cinstiti de catre Biserica Ortodoxa Bulgara in data de 17 mai, iar martirii din Novo Selo pe 9 mai.

Canonizarea, care a fost oficiata duminica trecuta, in Catedrala Alexander Nevski din Sofia, in Bulgaria, de catre Patriarhul Maxim, a fost urmata de o procesiune stradala in cinstea sfintilor nou proclamati. Patriarhul Maxim a sfintit si icoanele dedicate martirilor, realizate de artistii Miroslav Asenov si Avramov Vladimir. Icoana Sfintilor Mucenici din Batak va fi pastrata in Plovdiv, la nord de Batak, iar icoana Sfintilor Mucenici din Novo Selo va fi pastrata in orasul Aprilti, mai informeaza Lacasuri Ortodoxe, conform informatiilor din media locala.

Aceasta este prima canonizare efectuata de catre Biserica Ortodoxa Bulgara, din 1963, si prima realizata vreodata de Patriarhul bulgar Maxim, de la peluarea functiei sale, in 1971, puncteaza Sofia News.

“Am acceptat decizia Sfantului Sinod si cred ca martirii din Batak si Novo Selo merita sa fie canonizati”, a declarat Presedintele bulgar Georgi Parvanov, in Catedrala Alexander Nevski. Canonizarea Martirilor revoltei din aprilie 1876 a fost salutata, de asemenea, de catre Presedintele Parlamentului bulgar ,Tsetka Taceva, de primarul Sofiei, Iordanka Fandakova si de sute de bulgari, inclusiv parlamentari, prezenti toti la eveniment.

“Ne aflam aici pentru a aduce omagiile noastre martirilor pentru credinta si libertatea Bulgariei”, a declarat Taceva.

Zeci de rezidenti ai orasului Batak au venit in Sofia pentru aceasta canonizare, coform presei locale, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.