publicat în: Arhivă

DE CE (NU) ESTE NEVOIE DE UN ALT INTERBELIC? – o noua conferinta in parteneriat media Lacasuri Ortodoxe

afis_Mircea Vulcanescu_12 aprilieLacasuri Ortodoxe: din Bucuresti, Romania

Conferintele „Mircea Vulcanescu”
Muzeul National al Taranului Roman

Marti, 12 aprilie, de la ora 18:00, la Clubul Taranului, profesorul Zoltán Rostás va raspunde la intrebarea DE CE (NU) ESTE NEVOIE DE UN ALT INTERBELIC?, in cadrul unei noi conferinte din seria de conferinte „Mircea Vulcanescu”, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, partener media oficial al evenimentului.

Zoltán Rostás este profesor doctor al Facultatii de Jurnalism si ?tiintele Comunicarii din cadrul Universitatii Bucuresti; autorul a numeroase studii de istorie sociala si de istorie orala printre care:


Monografia ca utopie, Interviu cu Henri H. Stahl, Editura Paideia, Bucuresti, 2000
O istorie orala a ?colii Sociologice de la Bucuresti, Editura Printech, Bucuresti, 2001
Chipurile orasului. Istorii de viata din Bucuresti. Secolul XX, Editura Polirom, Iasi, 2002
Atelierul gustian. O abordare organizationala, Editura Tritonic, Bucuresti, 2005
Parcurs intrerupt. Discipolii scolii gustiene din anii 30, Editura Paideia, Bucuresti, 2006
afis_Mircea Vulcanescu_12 aprilie

Conferintele „Mircea Vulcanescu” au menirea sa constituie la MTR un spatiu al dialogului intelectual centrat pe teme ale stiintelor socio-umane, cu deosebire orientat spre tematica raportului intre traditie si modernitate in istoria si devenirea culturii si civilizatiei romanesti a secolului XX si a inceputului de secol XXI. De asemenea, dialogul intre cultura si religie va fi privilegiat ca tema de reflectie si dezbatere.
Cultura romana moderna s-a nascut din apelul la modernitate si s-a dezvoltat apoi in tensiunea polara dintre modernitate si traditie. A fost aceasta tensiune benefica, genuina, a dus la rezultate notabile, la o anumita identitate culturala sau nu? Mai este astazi aceasta tensiune reala, efectiva, mai exista in cultura romana un ferment al traditiei? ?i ce ar putea sa insemne in contextul postmodernitatii, secularizant si globalizant, apelul la traditie?
Vor fi abordate teme diverse de istoria culturii, a civilizatiei, de istorie a constituirii disciplinelor socio-umane pe taram romanesc, de istorie a institutiilor culturale romanesti, teme tinand de antropologie, etnologie, istoria religiilor, istoria ideilor. Se vor lansa intrebari si se vor amorsa polemici, totul pentru a readuce la prezenta cultura dialogului intelectual, dezbaterea de idei, polemica civilizata.
Punem acest ciclu de conferinte sub numele si semnul lui Mircea Vulcanescu pentru ca el este figura emblematica a intelectualului roman al secolului XX. Mircea Vulcanescu reprezinta la superlativ tipul intelectualului angajat si implicat in viata cetatii si a poporului sau, reprezinta de asemenea la superlativ tipul crestinului jertfelnic in lupta cu demonia veacului. Credem ca Mircea Vulcanescu este omul exemplar al culturii romane a veacului XX, altii au opere mai inchegate, opere incheiate, in schimb, el lasa mostenire aceasta gandire mereu vie, fragmentara, centrata pe problemele cruciale, si viata oferita ca jertfa aproapelui.
Nimic mai potrivit ca MTR sa devina organizatorul unor astfel de intalniri care sa se desfasoare sub semnul mostenirii intelectuale a lui Mircea Vulcanescu. Dragostea absoluta a lui M. Vulcanescu pentru civilizatia traditionala romaneasca, increderea sa in acest tip uman il fac in mod necesar partas la aventura intelectuala a MTR, asa cum a initiat-o Horia Bernea. De altfel, textele sale au construit ele insele, alaturi de multe altele, viziunea pe care expunerea permanenta a MTR s-a edificat. Onoram astfel in Mircea Vulcanescu un precursor si un model.

Moderatorul conferintelor va fi Mihai Gheorghiu, cercetator MTR.

Partener: Clubul Taranului
Parteneri media: Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, 24-Fun, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Port.ro, Hot News, webpr.ro, LiterNet, Observator cultural, Cultura, onlinegallery.ro, modernism.ro, ArtClue, www.comunicatedepresa.ro