Politia din Zimbabwe a arestat in urma cu cateva ore un ministru si un preot catolic

moses mzila ndlovuLacasuri Ortodoxe: din Gukurahundi, Zimbabwe /
Politia din Zimbabwe a arestat vineri, 15 aprilie 2011, un ministru si un preot catolic, dupa ce acestia au tinut un discurs in cadrul unei slujbe memoriale in cinstea victimelor represiunilor guvernului impotriva disidentilor in anii 1980, a declarat avocatul acestora, citat de AFP.

Avocatul Lizwe Jamela a precizat ca Secretarul de Stat pe probleme de Sanatate, Moses Mzila-Ndlovu a fost arestat in Lupane, in Matabeleland-ul de Nord (vest), impreuna cu preotul catolic Mark Mkandla.


Moses Mzila-Ndlovu este membru al Miscarii pentru Schimbare Democratica (MDC), partid al primului-ministru Morgan Tsvangirai care imparte puterea, intr-un guvern de uniune fragil, cu rivalul sau, presedintele Robert Mugabe.

"Ei s-au adresat oamenilor care au participat la serviciul memorial din Gukurahundi. (…) Nu stim cu ce ii vor acuza", a spus doamna Jamela catre AFP, citand ca posibilitati "emiterea de minciuni in public" sau "incitarea la ura".

Gukurahundi – care inseamna "ploaia care a cuprins paiele" – a fost numele de cod pentru infrangerea unor elemente de disidenta, in provinciile sudice din Zimbabwe, de catre o unitate speciala a armatei presedintelui Robert Mugabe, la inceputul anilor 1980.

Istoricii estimeaza ca 20.000 de oameni, printre care multi civili, au fost ucisi in timpul campaniei.

Climatul s-a deteriorat in ultimele luni in Zimbabwe, unde guvernul de uniune dintre Mugabe si Tsvangirai ameninta sa se prabuseasca, astfel incat cei doi deja iau in calcul varianta viitoarelor alegeri.

Seful guvernului s-a plans de arestarea mai multor membri ai partidului sau, inclusiv a Ministrului Energiei, Elton Mangoma (eliberat ulterior).

Militantii pentru drepturile omului se afla, de asemenea, in vizorul aparatului de securitate, care ramane in mainile presedintelui Mugabe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.