O misiune ortodoxa de exceptie: misiunea cipriota in Kenya

Biserica Ciprului ajuta copiii din Kenya

Episcopul Macarios din Kenya si-a dedicat cea mai mare parte a vietii sale, copiilor din Kenya, organizand o Scoala Patriarhala si traind alaturi de ei In cele mai sarace zone din Nairobi, strangand sute de copii de pe strazi si oferindu-le adapost, hrana, haine si alte facilitati.

Sute de copii zambesc astazi In Kenya, si nu au murit din cauza malnutritiei, datorita altruismului si generozitatii mai multor ciprioti, care Ii sprijina financiar.


Au fost organizate centre educationale si medicale, iar visul Arhiepiscopului de Kenya, Makarios, era ca ?coala Patriarhala sa devina o universitate.

Toate acestea se realizeaza In una dintre cele mai sarace zone ale Nairobi, unde Biserica din Cipru reuseste astfel o lucrare de o mare importanta…

Aici se afla Centrul Eparhial Misionar din Kenya, un centru fondat de arhiepiscopul Makarios, si o ?coala Patriarhala, care functioneaza si astazi.

In prezent, exista 75 de studenti din diferite tari africane. In aceeasi zona exista acum si o gradinita si o scoala, In care sunt Inscrisi aproximativ 300 de copii care beneficiaza de un program alimentar gratuit, zilnic.

In apropiere exista si un colegiu, la care participa 300 de elevi. Mai gasim aici si o scoala tehnica cu 600 de elevi, o scoala fondata de asemenea de arhiepiscopul Makarios, pentru educarea tinerilor din Kenya, In domeniul tehnic.

Episcopia de Kenya, cu sprijinul organizatiilor voluntare din Cipru, da astfel o mana de ajutor In aceasta perioada speciala, In care foametea si seceta fac ravagii In tara, oferind copiilor un program zilnic de hrana. Acest program functioneaza In mai multe domenii.

Ortodoxia pare sa se extinda In toate regiunile Kenyei. Aprope In orice asezare exista cate o biserica ortodoxa. Cel mai important lucru este, Insa, faptul ca In fiecare regiune In care se construieste o biserica, se construieste si o scoala si un centru medical.

”Ciprul este alaturi de noi In toate domeniile. Atat Statul, cat si Biserica si lumea, voluntarii care vin aici ne ajuta cu totii. Ajutorul lor este nelimitat, de apreciat, ajutand la ridicarea statutului final al Bisericii si al Ciprului. Ei stiu ca oamenii care ne ajuta sunt din Cipru si sunt foarte mult apreciati.
Copiii i-au lectii de muzica, organizeaza echipe de fotbal, sportive, si vor invata din 2011 si limba greaca.

Kenya numara 35 milioane de locuitori… dar accepta ajutorul nepretuit al Ciprului de… 700 000 de locuitori – o mica insula de pe cealalta parte a planetei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.