publicat în: Arhivă

Ideea de toleranta a devenit putreda cu 10-15 ani in urma

toleranta Ideile de toleranta si unificare sunt depasite si nu ar trebui afisate in top in politica internationala, considera seful Departamentului Sinodal pentru Relatia Biserica-Societate, Protopopul Vsevolod Chaplin.

"Neintelegerile internationale si interconfesionale pot intrerupe, intr-adevar, existenta unei tari. Si, acest lucru ne este clar nu numai noua, ci tuturor celor care doresc ca Federatia Rusa sa se prabuseasca la nivel de stat si spiritual.


Consider ca pentru a preveni acest lucru, autoritatile trebuie sa asculte mai mult de popor si in special sa acorde atentie rezultatelor sondajelor. in caz contrar, ele vor ramane ostaticii unor anumite opinii depasite, ale expertilor, artisti care intorc societatea de pe o parte pe alta", scrie pr. Vsevolod in articolul sau din revista Regionalnaia Rusia.

Potrivit acestuia, astazi "ei se ghideaza dupa moda de a arata bine in fata Occidentului", si de a “nu-i irita pe aparatorii tolerantei si unificarii".

"Aceste idei s-au subrezit cu zece-cincisprezece ani in urma, dar ele sunt inca aplicate pe noi, ca si cand ar fi ultimul cuvant al gandirii lumii politice", scrie preotul.

El este convins ca astazi este necesar sa se vorbeasca deschis si sincer cu diferiti oameni, "cu tinerii care au protestat la sfarsitul anului trecut impotriva nedreptatii pe strazile Moscovei, cu diaspora, care are nevoie acum de dialog si de adaptare la populatia locala, cu cei care sunt considerati reprezentanti ai tendintelor radicale.