publicat în: Arhivă

Folosindu-se de incriminarea “stigmatizarii musulmanilor francezi”, presedintele Frantei inchina o oda laicismului

Lacasuri Ortodoxe: din Ablain-Saint-Nazaire (Pas-de-Calais)
Folosindu-se de ocazia incriminarii "stigmatizarii musulmanilor francezi", presedintele Frantei inchina o oda laicismului

Nicolas Sarkozy a afirmat in cursul acestei saptamani ca Franta nu poate "sa ii stigmatizeze pe cetatenii musulmani francezi", in timpul unui discurs tinut marti, 26 ianuarie 2010, in cimitirul militar Notre-Dame-de-Lorette din Ablain Saint-Nazaire (Pas-de-Calais) .


"Islamul este religia multor francezi de azi. ?i, tara noastra, pentru ca s-a confruntat nu doar cu razboaie religioase, dar si cu lupte fratricide ale unui anticlericalism de Stat, nu-si poate permite stigmatizarea cetatenilor musulmani francezi", a declarat Sarkozy dupa ce a vizitat cimitirul musulman, profanat de trei ori din anul 2007.

Folosindu-se de incriminarea "stigmatizarii musulmanilor francezi", presedintele Frantei inchina o oda laicismului

"Nu voi lasa pe nimeni sa antreneze tara intr-o asemenea regresiune", a spus el, "libertatea constiintei si libertatea religioasa fiind libertati fundamentale, garantate de Constitutia noastra, ca si laicismul care este conditia exercitarii acestora libere si autonome fata de Stat".

Folosindu-se de incriminarea "stigmatizarii musulmanilor francezi", presedintele Frantei inchina o oda laicismului

"Laicismul(…) nu este negarea sau respingerea religiei. Laicismul este un principiu al tolerantei. Laicismul este un principiu al deschidererii. Laicismul este un principiu al concilierii, de care depind pacea si buna intelegere civila", a declarat seful statului.

© KSLCatalin / redactie – informatie publicata in saptamanalul "Monitor Lacasuri Ortodoxe" (2/2010)