Se apropie: intalnire intre Patriarhul Kirill si Papa Benedict al XVI-lea

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Progres in pregatirea unei intalniri intre Patriarhul Kirill si Papa Benedict al XVI-lea

Biserica Ortodoxa Rusa si cea Catolica au avut discutii la nivel inalt, privind pregatirea unei intalniri istorice intre liderii lor: Patriarhul Kirill si Papa Benedict al XVI-lea, dupa ani de tensiuni intre cele doua biserici, a declarat, miercuri 11 noiembrie 2009, un inalt responsabil ortodox.


"Ambele parti doresc sa pregateasca aceasta intalnire", a declarat Ilarion, seful diplomat al Bisericii Ortodoxe Ruse, in timpul unei intalniri cu jurnalistii.

"Ne apropiem de punctul in care devine posibila pregatirea unei intalniri intre Papa si Patriarhul Moscovei", a spus el.

Relatiile dintre Vatican si Biserica Ortodoxa Rusa au fost tensionate ani de zile. Fostul Patriarh Rus, Alexei al II-lea, i-a acuzat in mod regulat pe catolici de angajarea lor in prozelitismul din Rusia.

"in ultimii ani, s-au inregistrat imbunatatiri semnificative in relatiile dintre Biserica Ortodoxa Rusa si Biserica Catolica", a remarcat Ilarion.

Aceste evolutii "s-au remarcat dupa ce Papa Benedict al XVI-lea a devenit Papa. (…) E o persoana care nu are ambitia avansarii Bisericii Catolice in regiunile traditional-ortodoxe", a mai spus el.

Cu toate acestea, Ilarion a recunoscut ca situatia dintre cele doua biserici a ramas tensionata in special in Ucraina de vest, o regiune vizitata de curand de Patriarhul rus.

Ilarion, episcop de Viena si Austria, un specialist in materie ecumenica, a fost numit la 31 martie in postul de diplomat sef al Bisericii, urmand lui Kirill, care a devenit noul Patriarh al Moscovei si al intregii Rusii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.