Identificarea, Prevenirea si Depasirea abuzurilor sexuale ale clerului asupra femeilor

valli batchelorLacasuri Ortodoxe: din New York
Intre 90 si 95% dintre victimele cazurilor de exploatare sexuala din partea clerului Bisericilor existente in intreaga lume sunt femei, conform estimarilor recente ale Rev. Pamela Cooper White din Seminarul Teologic Columbia, si totusi foarte putine studii au fost efectuate pe aceasta tema, rezulta dintr-un interviu al dr. Valli Batchelor, din Proiectul de Carte al Federatiei Mondiale Crestine Studentesti (WSCF), informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Acum, WSCF, fondata in 1895 si reprezentand mai mult de o suta de miscari studentesti orientate spre dreptate-sociala in intreaga lume, a hotarat sa “rupa tacerea” prin publicarea unei carti intitulate ” When Pastors and Priests Prey” – Identificarea, Prevenirea si Depasirea abuzurilor sexuale ale clerului asupra femeilor”.

Cartea va fi lansata la Convocarea Ecumenica Internationala pentru Pace (IEPC), in Kingston, Jamaica in perioada 17 – 25 mai 2011. IEPC este o adunare a liderilor de Biserici, care evalueaza rezultatul Deceniului de Depasire a Violentei, o initiativa nascuta in anul 2001.

Coordonatoarea cartii, Dr. Valli Batchelor, colaboreaza cu WSCF din 2008, in urma intalnirilor Comisiei privind Statutul Femeii, unde a participat in calitate de expert financiar islamic pentru Consiliul Mondial al Bisericilor, care a sponsorizat cartea.

Ea conduce, de asemenea, Journey Towards Hope Dance Project, care ajuta la educarea si angajarea publica si prevenirea violentei in cadrul comunitatilor.

De ce numesti abuzul sexual al clerului impotriva femeilor un “ucigas tacut”, in familiile si comunitatile de pe glob?

Abuzul sexual al clerului asupra femeilor este un abuz violent de putere, mai degraba decat “o problema”. Majoritatea oamenilor pot recunoaste ca acesta este un abuz de putere inacceptabil, ca si cand un terapeut sau medic abuzeaza sexual un pacient. Cu toate acestea, multi nu reusesc sa recunoasca faptul ca atunci cand un cleric – care este angajat sa ofere hrana spirituala si sa ghideze o membra a Bisericii – profita de puterea si de autoritatea sa pentru a avea o relatie cu aceasta, comite de fapt un abuz sexual si nicidecum nu este vorba despre o “aventura”.

Cercetarile clinice din cadrul Trust Faith Institut indica faptul ca femeile care sunt victime si vor ramane tacute vor suferi consecinte grave, de la depresie pana la sinucidere.

Ce poate face o femeie pentru a se proteja?”

Femeile se pot proteja de abuzul sexual prin intelegerea faptului ca oamenii cu putere si autoritate din societatea noastra pot abuza de aceasta putere pentru propriile scopuri. Abuzul trebuie oprit inainte de a incepe, cea mai buna metoda fiind auto-protectia. Daca abuzul a avut loc, trebuie raportat, fiind necesara ruperea tacerii din jurul contravenientului care incalca increderea acordata.

Tradarea increderii de catre clerici – care sunt considerati a fi reprezentanti spirituali ai lui Dumnezeu – este devastatoare, supravietuitorii avand nevoie de sprijin pentru a face fata infractorilor. Clericii isi pot folosi autoritatea lor spirituala pentru a viola femeile, sa le predice sau sa le ameninte pe victime ca trebuie sa-i ierte contravenientului “pacatele” fiindca altfel Dumnezeu nu le va mantui din cauza “neiertarii”. Acest lucru este un santaj spiritual si victimele pot cadea in aceasta capcana, ramanand in tacere si suferinta ani sau decenii.

Supravietuitoarele se recupereaza cel mai bine atunci cand gasesc pe cineva care sa le creada si care le ajuta sa il aduca pe infractor in fata justitiei, reducand astfel riscul ca infractorul sa mai abuzeze si de alte victime.

”Cum pot oamenii lupta impotriva unui astfel de abuz?”

in primul rand, confruntarea cu aceasta problema trebuie sa fie sincera: abuzul sexual este un abuz de putere, violent, si nu este o chestiune de “aventura” intre un preot si o enoriasa. in al doilea rand, congregatiile bisericesti si organizatiile bisericesti trebuie sa recunoasca faptul ca clerul este capabil de abuz sexual, astfel incat Bisericile pot concepe practici sigure pentru cler.

WSCF si CMB au jucat un rol comun de importanta istorica prin punerea la un loc a cunostintelor, experientei si relatarilor supravietuitoarelor, avocatilor, teologilor si a altora in scopul crearii acestei carti, care va incepe, speram noi, o transformare culturala in interiorul Bisericii la nivel mondial.

”Unde se incadreaza in Lege aceasta problema?“

Infractiunile sexuale comise de clerici pot fi urmarite penal de catre instantele judecatoresti. Supravietuitorii care pornesc urmarirea penala trebuie sa dea o declaratie la politie si sa fie pregatiti pentru o examinare la proces – unde se confrunta cu intrebari brutale din partea avocatilor apararii. Procurorul trebuie sa dovedeasca un astfel de caz, inainte de a rosti o condamnare.

Politia nu este dispusa sa se lege de un infractor decat daca este sigura ca poate obtine o condamnare. Supravietuitoarele infractiunilor sexuale comise de cler sunt adesea jenate, prinse intre confuzie si vinovatie, rusine si auto-culpabilizare, motive ale majoritatii victimelor care nu fac o plangere oficiala la politie. Ratele de condamnare la nivel mondial pentru toate cazurile de agresiune sexuala sunt inca foarte mici.

“Biserica nu trebuie sa judece si ea?
Organizatiile bisericesti, de sute de ani au avut procese interne, dar care nu sunt transparente. Clericii care incalca prevederile legale au fost protejati de catre organizatiile Bisericii lor zeci de ani, intimidand victimele sa pastreze tacerea si acoperind abuzurile.

Urmaririle penale de catre autoritatile civile sunt mult mai probabil sa fie transparente si sa ofere o optiune mai buna decat tribunalele bisericesti.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.