Arhitect Dr. Cristian Moisescu s-a mutat la Domnul – Mesajul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel

Familiei Domnului Arhitect
Dr. CRISTIAN MOISESCU

indurerata familie,
intristata adunare,


Am primit cu multa tristete vestea trecerii din aceasta viata a distinsului Arhitect Dr. Cristian Moisescu, eminent specialist in domeniul arhitecturii vechi romanesti si, cu deosebire, in cel al arhitecturii ecleziastice medievale.

Venit pe lume in familia preotului Gheorghe Moisescu, profesor de istoria Bisericii Romane la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, Cristian Moisescu s-a apropiat, prin profesia de arhitect, in mod firesc si cu pasiune, de istoria, cultura si arta bisericeasca, devenind un apreciat cercetator al arhitecturii vechi bisericesti inca din tinerete, cand, dupa terminarea, in 1961, a studiilor universitare, conducea santierul de restaurare al Curtii Domnesti din Targoviste si, mai apoi, coordona santierele de restaurare ale Directiei Monumentelor Istorice din Muntenia si Oltenia.

Ulterior, in diferitele functii de mare responsabilitate in cadrul unor institutii si organisme de specialitate nationale si internationale, precum Directia monumentelor Istorice, Secretariatul de Stat pentru Culte, Ministerul Culturii si Cultelor, Muzeul National de Istorie, Comitetul National Roman al forului international pentru monumente istorice – ICOMOS, al Centrului international pentru conservarea si restaurarea bunurilor culturale – ICCROM, precum si al Comisiei nationale Romane UNESCO, el s-a afirmat nu numai ca un competent profesionist si conducator al restaurarii monumentelor istorice din Romania, ci si ca un cunoscut cercetator in domeniu.

Roadele a cinci decenii de cercetari asidue asupra marturiilor arhitectonice inestimabile ale civilizatiei romanesti s-au concretizat in numeroase comunicari stiintifice, studii, lucrari monografice si de sinteza, in frunte cu Arhitectura romaneasca veche si Arhitectura epocii lui Matei Basarab, care raman contributii fundamentale la cunoasterea istoricului constructiilor noastre medievale si, in mod deosebit, al evolutiei arhitecturii bisericesti din tarile romane.

Acest bogat tezaur de informatii, analize comparative si sinteze deschizatoare de noi perspective a fost pus in valoare de Cristian Moisescu si ca profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul” din Bucuresti, in cadrul cursului de Istorie a civilizatiei crestine romanesti si universale.

El va ramane, prin toate aceste contributii, un nume de referinta in domeniul cercetarii, restaurarii si punerii in valoare a monumentelor istorice si de arta de pe pamantul romanesc.

Rugam pe Hristos Domnul Cel inviat din morti sa odihneasca sufletul sau impreuna cu dreptii, sa mangaie familia indoliata si pe toti cei care azi sunt intristati de aceasta plecare dintre noi a distinsului Arhitect Dr. Cristian Moisescu.

Vesnica lui pomenire din neam in neam!

Cu parintesti condoleante si binecuvantari pentru familia indurerata,

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

©Redactare Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 20/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.