Arhiepiscopul Demetrios (USA) a prezentat condoleante cu prilejul trecerii la cele vesnice a Mitropolitului Christopher

Arhiepiscopul Demetrios (USA) a prezentat condoleante cu prilejul trecerii la cele vesnice a Mitropolitului Christopher

Mitropolitul Christopher al Bisericii Ortodoxe Sarbe din SUA si Canada a trecut la Domnul in data de 18 august 2010, la venerabila varsta de 81 ani.
Arhiepiscopul Demetrios, primatul Bisericii Ortodoxe a Greciei in SUA, indata ce a aflat de aceasta veste, a trecerii la cele vesnice a unui Arhiereu stimat, a transmis „cele mai profunde si sincere condoleante fata de pastoritii inalt Prea Sfintiei Sale, Mitropolitul Christopher, si catre iubita sa familie.”


iPS Demetrios precizeaza in scrisoarea sa adresata Vicarului acestuia (Locum Tenens), episcopul Mitrophan:
„Ma alatur dumneavoastra si clerului, cat si mirenilor Bisericii Ortodoxe a Serbiei, cerand in rugaciune iubirea vesnica a Tatalui nostru Ceresc, pentru acest iubit pastor al Bisericii. Sunt convins ca amintirea devotamentului acestui inalt arhiereu, care s-a distins prin implicarea sa asidua in privinta educatiei, a ecumenismului si a unitatii bisericii, va inspira pe cei pastoriti, pe care i-a slujit intotdeauna cu daruire, sa raspunda pe masura la jertfa sa.
Fie ca Mantuitorul nostru sa-l odihneasca pe acest devotat servitor al Sau, intre sufletele Sfintilor si Dreptilor, desavarsit in credinta. Vesnica sa-i fie pomenirea inalt Prea Sfintiei Sale Mitropolitului Christopher, neuitatul nostru frate si distinsul nostru ierarh, binecuvantat si pomenit in veac.”

Mitropolitul Christopher s-a nascut de Craciun, in anul 1928, in Galveston – Texas. A fost al noualea copil dintre cei doisprezece, intr-o familie de sarbi imigranti, Petar si Rista Kovacevici. A fost botezat cu numele de Velimir. A absolvit Seminarul Ortodox Sarb Sf. Sava din Libertyville, Illinois. S-a casatorit si a fost apoi hirotonit diacon si preot. A urmat cursuri postuniversitare, la Universitatea din Pittsburgh, apoi un master la ?coala Ortodoxa Greaca de Teologie din Brookline, Massachusetts, dupa care a obtinut doctoratul la Seminarul Teologic din Chicago. Parintele Velimir a slujit la parohii din Pennsylvania si Chicago, dar si ca preot-capelan la patru universitati. A incurajat pe enoriasii sai sa se inchine si sa invete atat in limba sarba, cat si in engleza, si a aparat unitatea bisericii si ordinea canonica, pe parcursul unei perioade de schisma locala. Ca preot, a slujit ca parinte duhovnic, sfatuitor, implicat alaturi de tineri, bun organizator si administrator, invatator si, mai presus de toate, a pus slujirea sa la sfantul altar. A ramas vaduv in anul 1970, cu patru copii si noua nepoti. A fost ridicat in scaunul episcopal de catre Sinodul Episcopilor din Belgrad, in anul 1978, calugarit cu numele de „Christopher”. A devenit astfel primul episcop nascut in America, care sa slujeasca o eparhie din America de Nord.

Ca episcop de America de Est si Canada, a dezvoltat un program in domeniul educatiei religioase, la nivelul eparhiei. S-a implicat in adunarile ecumenice, participand la Comisia mixta a episcopilor Ortodocsi si Romano-catolici, dar si la dialogul ortodox-luteran, reprezentand Biserica din care facea parte cu maxima responsabilitate, la Consiliul National al Bisericilor din SUA (NCC – National Council of Churches) si la Consiliul Mondial al Bisericilor (WCC – World Council of Churches).
in 1991 a fost ridicat la rangul de Mitropolit al Episcopiei din Vestul Mijlociu al Bisericii sale, devenind astfel primatul acesteia.
Luni, 23 august, a fost celebrata Sfanta Liturghie arhiereasca la catedrala ortodoxa sarba a invierii Domnului, din Chicago. Sfanta Liturghie si slujba inmormantarii, urmata de ingroparea inaltului ierarh, au avut loc marti, 24 august, la manastirea Sfantul Sava din Libertyville, Illinois.
Fie ca Domnul Dumnezeu sa-l binecuvanteze pe inalt Prea Sfintia Sa Mitropolitul Christopher cu pace si vesnica odihna!

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 33/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.