Fostul Patriarh, din spatele usilor inchise ale Ierusalimului: Irineos

Patriarhul Irineos Lacasuri Ortodoxe: din Ierusalim
Cu 6 ani in urma, Irineos era patriarh al Bisericii grec-ortodoxe din Ierusalim, care numara aproximativ 100.000 de adepti. Astazi, el sta in spatele usilor inchise, ale locuintei sale din Vechiul Oras, izolat de catre succesorul sau care l-a alungat in urma unui litigiu pe tema vanzarii de terenuri ale Bisericii catre israelieni.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Singura cale ca Irineos sa poata vorbi Associated Press, in data de joi, 6 ianuarie 2011, a fost printr-un microfon fara fir, agatat la capatul unei franghii indreptate catre acoperisul acestuia – in aceeasi sacosa neagra de cumparaturi, folosita noptea de sustinatorii sai pentru a-i oferi alimente.

Patriarhul Irineos Reporterilor, care au incercat sa obtina accesul la Irineos prin usa din metal masiv, li sa refuzat intrarea de catre gardienii bisericesti.

"Acestia nu lasa pe nimeni sa intre sau sa iasa, pentru a nu putea veni in vizita la mine", le-a spus Irineos. "Se tem de oameni, pentru ca eu sunt iubit de popor, si-mi plac oamenii", a spus el in microfonul AP, peste marginea acoperisului sau.

Irineos a declarat ca succesorul sau, Theofilos al III-lea, nu le permite avocatilor, medicilor sau vizitatorilor sa intre in casa in care acesta a trait aproape 40 de ani, care se afla in interiorul unui mare complex bisericesc. El a spus ca a fost detinut timp de trei ani din cauza refuzului de a renunta la patriarhat.

Theofilos l-a inlocuit pe Irineos in 2005, in urma acuzatiilor de vanzare a proprietatii bisericii catre israelienii care doresc sa extinda prezenta evreiasca in Ierusalimul de Est, unde palestinienii vor sa organizeze capitala unui viitor stat.

Palestinienii considera vanzarea de terenuri catre Iudei ca fiind o infractiune grava. Cei mai multi crestini ortodocsi din Ierusalim sunt palestinieni.

Irineos sustine ca a fost constient de tranzactii si ca nu a facut nimic gresit. Un raport comandat de Autoritatea Palestiniana in 2005 concluziona ca acesta nu a participat la vreuna din vanzari.

"ii cer lui Dumnezeu in fiecare zi sa dezvaluie adevarul", a spus el. "Nu exista niciun alt patriarh, eu sunt patriarhul".

Numarul crestinilor din West Bank si Ierusalim a fost in scadere, timp de zeci de ani, acestia cautand oportunitati economice mai bune in alta parte. De asemenea, crestinii vorbesc despre persecutarea lor de catre majoritatea musulmana din Cisiordania, dar intotdeauna sub anonimat, temandu-se de razbunare.

inlocuirea lui Irineos "nu a fost recunoscuta de cele trei guverne, cu jurisdictie asupra Patriarhiei – Israel, Iordania si Autoritatea Palestiniana – pana in 2007.

Un inalt oficial al patriarhiei din Atena, Grecia, a negat ca Irineos este sub arest la domiciliu, sustinandu-l pe Theofilos si refuzand alte comentarii decat ca Irineos nu spune adevarul. Theofilos a avut cateva aparitii publice de Craciun, joi, 6 ianuarie 2011, la Betleem, dar nu a fost disponibil pentru comentarii.

Doi oficiali aproapiati ai Patriarhiei Ierusalimului, dintre care un proeminent episcop care a vorbit sub conditia anonimatului, de teama represaliilor, au confirmat ca Theofilos il retine pe Irineos impotriva vointei sale, de teama invrajbirii si a faptului ca Irineos va incerca altfel sa-si recupereze vechea pozitie.

"Noul patriarh il pedepseste pe cel vechi, pastrandu-l in spatele usilor inchise, pentru a-si asigura pozitia sa", a declarat Marwan Tubasi, seful Consiliului Organizatiilor Ortodoxe Arabe si oficial al Autoritatii Palestiniene care lucreaza indeaproape cu liderii bisericii.

Irineos a spus ca isi petrece zilele izolat in rugaciune, citire si scriere.

Asa cum crestinii ortodocsi au sarbatorit cu totii Craciunul, joi 6 ianuarie 2011 (c.Iul.), a spus Irineos, "am slujit Liturghia singur" – fiindu-i interzis sa intre in biserica aflata la doar cativa pasi distanta. El a oferit binecuvantari sustinatorilor sai folosind un telefon mobil – principala sa legatura cu lumea exterioara.

Din cand in cand, sustinatorii ii transmit felicitari din strada, iar el le raspunde cu urari pentru un nou an fericit.

Un musulman palestinian din Orasul Vechi al Ierusalimului, care s-a prezentat ca Abu Amar, a spus ca ii trimite paine, legume si apa fostului patriarh, cu ajutorul unei franghii, de aproape trei ani. in ciuda diferentei de religie, simte un indemn umanitar in a-i asigura lui Irineos nevoile".

"Am avut o relatie buna cu el, si continui sa o am", a spus Amar. "Nu-l puteam neglija"

Politia israeliana a declarat ca nu a raspuns la acuzatia de arest, deoarece nicio plangere nu ar fi fost depusa. Irineos considera de altfel ca situatia sa ar trebui sa fie tratata in cadrul bisericii si nu prin interventia politiei, iar puterea eliberarii lui Irineos se afla in mainile lui Dumnezeu, a spus Daniel Robbins, un avocat care a reusit sa-l viziteze pe Irineos de doua ori in ultimele saptamani.

Robbins a spus ca reprezinta in acelasi timp un client diferit, dintr-un alt caz in care Irineos ar fi fost martor si, avand un ordin judecatoresc, i-a fortat pe oficialii bisericii sa-i permita acestuia accesul in casa sa.

"Nu are nici familie, pe niciunul care sa il viziteze, dar viata lui si totul inseamna Patriarhia", a mai spus Robbins.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 50/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.