Biserica Ortodoxa Rusa solicita un “proces echitabil” in cazul magnatului petrolului, Mihail Hodorkovski

Mihail Hodorkovskii Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Biserica Ortodoxa Rusa solicita un "proces echitabil" in cazul magnatului petrolului, Mihail Hodorkovski

Biserica Ortodoxa Rusa a cerut astazi, luni, 6 decembrie 2010, ca verdictul In procesul fostului magnat al petrolului, Mihail Hodorkovski, sa fie “corect” si a cerut instantei sa arate "clementa".

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


"Procesul trebuie sa fie echitabil si judecatorul trebuie sa ia In considerare toate detaliile cazului", a spus purtatorul de cuvant al Patriarhiei Ortodoxe, pentru France Presse, Vladimir Vigilianski, verdictul urmand sa fie aflat pe 15 decembrie.

"Biserica a cerut Intotdeauna clementa pentru inculpati, inclusiv pentru criminali, iar procesul lui Khodorkovski nu face exceptie", a spus el.

"Cu toate acestea, preotii nu ar trebui sa se pronunte asupra vreunui proces, Intr-un mod sau altul, deoarece aceasta nu cunoaste detaliile", a adaugat el.

La Inceputul lunii decembrie, un responsabil al Manastirii Sf. Daniel din Moscova, Pr. Piotr Mecitcerinov, a solicitat In mod clar achitarea lui Hodorkovski. "Pentru mine, este clar ca nu a fost comisa nicio crima”, spunea acesta Intr-un interviu publicat pe site-ul khodorkovski.ru.

In 2006, un alt preot ortodox, parintele Serghei Taratoukin, responsabil al unei parohii din Siberia Orientala, unde este detinut fostul miliardar, a fost caterisit, dupa ce l-a numit pe Hodorkovski "prizonier politic".

Un an mai tarziu, el si-a recunoscut vinovatia, marturisind ca s-a "implicat In activitati politice care nu intrau In responsabilitatea Bisericii".

Khodorkovskii si asociatul sau principal, Platon Lebedev, care executa deja o pedeapsa de 8 ani de Inchisoare, au fost judecati din nou In martie 2009, pentru furtul a 218 milioane tone de petrol. Procuratura a cerut 14 ani de inchisoare pentru cei doi barbati, aflati In Inchisoare din 2003.

Cazul a fost denuntat de catre liberalii rusi si de cei aflati peste hotare, considerand ca prin acest proces Kremlinul Isi demonstreaza nerabdarea In restabilirea controlul statului asupra activelor de petrol valoroase, Infranandu-l pe Hodorkovski, considerat prea independent si cu ambitii politice.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 47/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.