Scrisoare a Patriarhului Bartolomeu, către Președintele Muntenegrului

„Excelența Voastră,
Ne adresăm cu bucurie Excelenței Voastre, dorindu-vă, atât dumneavoastră cât și poporului credincios, binecuvântare cerească. Recent, în Patriarhia Ecumenică, am fost informați, cu consternare, că v-ați exprimat sprijinul pentru crearea unei Biserici Ortodoxe în Muntenegru și guvernul țării dumneavoastră a ratificat un proiect de lege privind libertatea religioasă, care are în vedere naționalizarea tuturor bisericilor ortodoxe construite înainte de 1918, precum și a proprietăților ecleziastice. Aceasta înseamnă că statul dumneavoastră expropriază bisericile și proprietățile Sfintei Mitropolii a Muntenegrului, precum și ale altor trei Episcopii ale Bisericii Sfinte din Serbia.

Excelență, prin această scrisoare, vă informăm cu sinceritate că Patriarhia Ecumenică împreună cu celelalte Biserici Ortodoxe recunosc ca singură jurisdicție canonică ortodoxă în Muntenegru, pe cea aflată sub conducerea Mitropolitului Amfilohie, ierarh al Bisericii Serbiei.

Biserica din Muntenegru nu a fost niciodată autocefală, iar actuala așa-numită Biserică Ortodoxă din Muntenegru de sub ascultarea lui Miras Dedeić nu aparține Bisericii Ortodoxe. Domnul Dedeic nu este Episcop al Bisericii Ortodoxe, ci o persoană caterisită de către Patriarhia Ecumenică. Singurul ierarh canonic din această țară este fratele nostru Mitropolit Amfilohie, care aparține Patriarhiei Serbiei și este recunoscut la nivel pan-ortodox.

Vă scriem pentru că noi nu vrem ca oamenii noștri dragi din Muntenegru să ajungă într-o situație de izolare și separare eclezială de trupul întregii comuniuni a Bisericilor Ortodoxe, întrucât nicio Biserică nu recunoaște sau sprijină invenția anti-canonică a lui Dedeic.

Amintiți-vă ce v-am spus în 2000: ‘Suntem convinși că Excelența Voastră înțelegeți, de asemenea, de urgență pericolul care amenință unitatea spirituală a poporului din Muntenegru, cauzat de respectivul Dedeić, și că vă veti separa de el pentru binele poporului dumneavoastră. Excelență, vă rugăm să nu considerați cele de mai sus ca pe un amestec în treburile interne ale țării dumneavoastră, dar dorința Bisericii noastre mamă din Constantinopol este de a ajuta poporul vostru credincios, care se află la o răscruce critică în istoria sa.”(…)

Patriarhia Ecumenică, 21 iunie, 2019
+ Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului, Noua Romă, și Patriarh Ecumenic.”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.