Comunicatul Adunării Episcopilor din Biserica Ortodoxă Poloneză privind autocefalia ucraineană

„Sfânta Adunare a Episcopilor Bisericii Ortodoxe autocefale a Poloniei a luat la cunosțință corespondența privind autocefalia din Ucraina, primită de: Alexandria, Rusia, Serbia, România, Albania, Bulgaria, Republica Cehă, Ucraina, Organizația Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, precum și scrisorile din partea grupurilor de credincioși ai Bisericii Autocefale Ortodoxe din Polonia.

S-a decis că:

Sfânta Adunare a Episcopilor Bisericii Autocefale Ortodoxe din Polonia își menține poziția cu privire la situația eclezială (autocefalia) din Ucraina, exprimată în rezoluțiile din 9 mai 2018, Nr 340 p. 3 și 15 noiembrie 2018, nr. 341 p. 9, și scrisorile Arhiepiscopului Sava, Mitropolitul Ortodox al Varșoviei și întregii Polonii, trimise în numele credincioșilor Bisericii interesați de această problemă. S-a spus că:

„În numele Sfintei Adunări a Episcopilor Bisericii Autocefale Ortodoxe din Polonia, ca răspuns la scrisoarea dumneavoastră despre autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Vă informăm fără echivoc că Biserica Autocefală Ortodoxă din Polonia a fost și este în favoarea acordării independenței depline – autocefaliei – Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Am spus-o ca lider al Bisericii, în timpul intervenției mele în Creta. Poziția Bisericii Autocefale Ortodoxe din Polonia este clară și coerentă cu învățătura Bisericii Ortodoxe. Autocefalia Bisericii din Ucraina ar trebui să fie acordată conform normelor dogmatice și canonice ale întregii Biserici, nu unui grup de schismatici. Cei care au părăsit Biserica, fără hirotonire preoțească, nu pot reprezenta un corp eclezial sănătos. Este un act non-canonic, care încalcă unitatea euharistică și inter-ortodoxă. Aceasta trebuie să o știe autorii scrisorilor [care ne-au parvenit].

Biserica Ortodoxă Autocefală din Polonia colaborează cu celelalte Biserici Ortodoxe, la nivel internațional, pentru reglementarea vieții ecleziale în Ucraina. Aceasta se roagă, în acest scop, și face apel la toți cei cărora le este dragă și iubesc unitatea Ortodoxiei și pacea între oameni, ca Dumnezeu să dăruiască această unitate țării-surori Ucraina. Pe toți cei cărora le pasă de viața Bisericii, îi chem, în numele Bisericilor, să-și întărească rugăciunea pentru intenția de mai sus, + Mitropolitul Sawa, 14 martie 2019“.

În plus, din cauza informațiilor false cu privire la hirotonirile episcopale primite de foștii Episcopi din Portugalia, Sfânta Adunarea Episcopală declară că Episcopii care au primit hirotonia lor episcopală din mâinile episcopilor care se țin după vechiul-calendar din Grecia, și care au fost primiți, la cererea acestora, în Biserica noastră, au fost primiți printr-o nouă hirotonire efectuată de ierarhii Bisericii autocefale Ortodoxe din Polonia. În acest fel a fost păstrată ordinea dogmatică și canonică a Bisericii Ortodoxe.

Acesta este modul în care:

– Episcopul Gavriil de Lisabona a primit hirotonirea episcopală, pe 28 august 1990, în Varșovia (hirotonindu-l: IPS Mitropolit Vasile, Arhiepiscopul Sava, Arhiepiscopul Simon, Arhiepiscopul Ieremia, Episcopul Abel)

– Episcopul Teodor de Evora a primit hirotonia episcopală, pe 11 noiembrie 1990, la Lisabona (fiind hirotonit de: Arhiepiscopul Sava, Arhiepiscopul Simon, Mitropolitul Gavriil).

– Episcopul de Silves a primit hiro

tonirea episcopală, pe 14 decembrie 1997, la Lisabona (hirotonit de: Mitropolitul Gavriil, Arhiepiscopul Simon, Episcopul Teodor).”

Adresa: https://www.orthodox.pl/komunikat-kancelarii-sw-soboru-biskupow-9/

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.