publicat în: Arhivă

S-a mutat la Domnul Părintele EMIL NEDESCU, arestat în urma unei înscenări, hirotonit de Episcopul Valerian Zaharia

Joi, 15 noiembrie 2018, în Biserica “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Mândruloc (Arhiepiscopia Aradului), s-au înălțat rugăciuni pentru odihna sufletului vrednicului de pomenire Părinte Emil Nedescu, trecut la cele veșnice în data de 12 noiembrie, fost paroh al acestui sfânt lăcaș între anii 1974 și 1982 și, de asemenea, fost preot paroh al Bisericii „Sfânta Cruce” din Hollywood, Florida, U.S.A.

Conform unor informații transmise de Arhiepiscopia Aradului, slujba înmormântării a fost oficiată de către ÎPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de 6 preoți și diaconi,

La finalul slujbei, Chiriarhul arădean a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit de rostul preotului în lume și despre slujirea preoțească pe care a avut-o Părintele Emil Nedescu în țară și peste hotare.

Preacucernicul Părinte Bogdan Oneț, care semnează și un raport publicat de Episcopie, în calitate de preot paroh al Parohiei din Mândruloc, a prezentat viața și activitatea Părintelui Emil pe parcusul celor 93 de ani cât i-a rânduit Bunul Dumnezeu să trăiască pe acest pământ, din care amintim:

“Părintele Emil Nedescu s-a născut la 22 aprilie 1925 într-o familie de oameni simpli din satul Secaş, comuna Brazii, judeţul Arad. (…)A urmat Academia Teologică din Arad. În contextul arestărilor operate de Siguranţa Comunistă în rândurile foştilor legionari, în mai 1948, alături de alţi studenţi teologi şi elevi de la mai multe licee din Arad, Emil Nedescu a fost arestat. A fost anchetat în condiţii extreme, sub acuzaţia că ar fi participat la un grup al Frăţiilor de Cruci condus de studentul la teologie şi filosofie Viorel Gheorghiţă. Totul era o înscenare a Securităţii, menită să compromită şcolile arădene de prestigiu, ai căror elevi în mare parte refuzau să activeze în asociaţiile-satelit ale Partidului Comunist. De pildă, Emil Nedescu era membru al Uniunii Naţionale a Studenţilor din România, pro-comunistă, dar nu activa. În lipsa probelor, este învinuit de omisiune de denunţ – altfel spus, i s-ar fi propus activarea în FDC [Frățiile de Cruce / LO], dar nu a participat şi nici nu a denunţat autorităţilor statului. Prin Sentinţa nr. 449, din 25 martie 1949, a Tribunalului Militar Timişoara, Nedescu a fost achitat. A fost eliberat abia la 1 octombrie 1949.

Și-a continuat studiile de teologie la Bucureşti, obţinând licenţa în anul 1951, şi şi-a întemeiat o familie, dorind să urmeze calea preoției. Deşi achitat, Emil Nedescu a fost nevoit să poarte stigmatul de „legionar”. La 6 ianuarie 1952 a fost hirotonit preot, de către Episcopul Valerian Zaharia, în Catedrala din Oradea, pe seama Parohiei Cizer, din judeţul Sălaj.

La 1 iunie 1960, a fost transferat la Parohia Cărăsău, judeţul Bihor. Pe 1 aprilie 1966, a fost mutat la Parohia Giuleşti, iar de la 1 august 1971 la Onceşti, ambele în judeţul Maramureş. A fost urmărit de Securitate în mod permanent, pentru culpa de a fi fost „membru legionar”, deoarece „era stăpânit de sentimente ostile” faţă de regim şi intenţiona să plece din ţară. De fapt, încă din 1964-1965, Nedescu intrase în legătură cu preotul Ioan Bugariu, Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române din America, originar din Mândruloc, cu el purtând o întreagă corespondenţă. Preotul Nedescu se întâlnise, la Bucureşti, cu Episcopul Victorin Ursache al Americii, care îi propusese ocuparea postului de paroh al Parohiei din Edmonton, Canada. La fel procedase cu Bartolomeu Anania, Roman Braga şi chiar intrase în audienţă la Patriarhul Justinian Marina. Dar Securitatea se opunea, asemenea făcând și Departamentul Cultelor. Din aceste motive, a fost chiar şicanat de Securitate, anchetat (decembrie 1972), „avertizat în cerc lărgit” şi influenţat, prin diferiţi agenţi, să renunţe la intenţia de a pleca în străinătate. Pentru a mai slăbi din presiunea exercitată asupra sa de către autorităţile statului, la 1 noiembrie 1974 s-a transferat la Parohia Mândruloc, judeţul Arad. De aici, abia în 1982 a reuşit să plece în America, ca preot al Parohiei „Sfânta Cruce” din Hollywood, statul Florida, unde avea să slujească până în 1990. După pensionare, a slujit o mare parte din timp și la Biserica din Miami-Florida”.

Sursă foto: Arhiepiscopia Aradului