publicat în: Arhivă

Patriarhul Ecumenic: Am fost ținta multora, dar am o conștiință clară

Primindu-i joi, 27 septembrie 2018, la Fanar, pe Mitropolitul Hrisostom de Patras și un grup de credincioși din Eparhia acestuia, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a vorbit despre dreptul și datoria Patriarhiei Ecumenice de a proclama autocefalia Bisericii din Ucraina.

„În diferite momente din istorie, după cum reiese din documentele pe care le arhivează Patriarhia, ei [ucrainenii] au cerut independența față de Biserica Rusiei. Chiar și ierarhia actuală a Bisericii din Ucraina, și Mitropolitul Onufrie, care este Mitropolitul Kievului, președinte al Sfântului Sinod local al Ucrainei, de îndată ce Ucraina a devenit un stat independent la începutul anilor 1990, a cerut independența și separarea de Biserica Rusă, și anume autocefalia. Avem semnăturile lor și le-am publicat.

În prezent, se pare că, din cauza marilor presiuni ale Moscovei, câțiva au făcut un pas înapoi, dar ‘scripta manet’ (lat.: ceea ce este scris ramâne). Avem semnăturile. Și sunt sigur că atunci când Patriarhia noastră va continua să acorde autocefalia, toți se vor alătura noii Biserici Autocefale a patriei lor.

Mitropolitul Patrasului a mulțumit Sanctității Sale, pentru informarea pelerinilor din Eparhia sa, deoarece adesea credincioșii aud și citesc diferite informații.

Patriarhul Bartolomeu i-a răspuns, conform revistei franțuzești Orthodoxie, care citează publicația grecească Orthodoxia:

„Au citit multe lucruri, și eu am citit, dar asta nu mă afectează, nu mă deranjează. Știu că mulți dintre ei sunt împotriva mea, dar de 27 de ani, de când datorită lui Dumnezeu sunt Patriarh, am citit o mulțime de lucruri similare, am fost ținta multora, dar am o conștiință clară’.

Mitropolitul de Patras a subliniat că sunt recunoscători pentru ocazia de a-l întâlni și de a auzi din gura Patriarhului motivul pentru care acesta a decis, având dreptul și datoria, să acorde autocefalie Ucrainei.