publicat în: Arhivă

ALBANIA: Finalizarea restaurării unei alte comori prețioase a Credinței Ortodoxe

După un an de lucrări de restaurare, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Kosina – Permeti, în Albania, este complet reconstruită. Proiectul de restaurare, precum și supravegherea și aplicarea lucrării au fost posibile prin intervenția Fundației Patrimoniului Cultural a Bisericii Ortodoxe Autocefale din Albania. Proiectul a fost aprobat de Consiliul Național de Restaurare din cadrul Ministerului Culturii. Realizarea acestui proiect a fost gândită și finanțată de Arhiepiscopul Anastasios, întâistătătorul Bisericii Albaneze.

Lucrările de restaurare au constat în: îmbinări de zidărie, crevașe verticale și jgheaburi, injectări în pereții existenți, dezmembrarea acoperișului existent, repararea rosturilor rezultate din fisuri și alte deteriorări, acoperirea cu plăci noi de aceeași dimensiune cu cele existente și înlocuirea ușilor și a ferestrelor deteriorate.

Întreaga biserică suferise de pe urma unor dislocări masive a solurilor perimetrale, care s-au deplasat în timp, “scufundând” construcția inițială a bisericii.

În apropierea zidăriei au fost realizate lucrări de drenare, pentru a evacua apa din clădire. A fost montat un pavaj pietruit, care să înconjoare biserica, perimetral. Lucrări au fost realizate, de asemenea, în interiorul bisericii, cum ar fi repararea podelei și completarea tencuielilor deteriorate, acolo unde nu exista nicio pictură pe perete. De asemenea, au fost redeschise ușile laterale dinspre nord și vest.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Kosina are o formă de Cruce, constând dintr-un pronaos, un naos și un altar. Ca referire la elementele sale exterioare, morfologice și decorative, această biserică datează din secolul al XII-lea. Biserica Adormirea Maicii Domnului are caracteristicile arhitecturii bizantine. Această biserică are un rol deosebit în patrimoniul spiritual și cultural ortodox albanez și face parte din grupul mare de biserici-monument restaurate de către Biserica Ortodoxă Autocefală din Albania.

Arhiepiscopul Anastasios a primit o scrisoare de mulțumire din partea credincioșilor ortodocși din zonă și a comunității bisericești, pentru restaurarea unei astfel de comori prețioase a Credinței Ortodoxe, dar și pentru restaurarea completă a Bisericii Autocefale Ortodoxe din Albania.

Informația a fost oferită de reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Albania, printr-un raport semnat de arhitectul-renovator Gentian Stratoberda, care pune la dispoziția cititorilor și două fotografii, realizate înainte si după restaurare.

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018