publicat în: Arhivă

Cei doi exarhi ai Constantinopolului s-au întâlnit cu Președintele Poroșenko (VIDEO): Am venit să lucrăm la o chestiune deja rezolvată

Președintele Petro Poroșenko i-a primit pe exarhii Patriarhiei Ecumenice în Ucraina – Episcopul Ilarion de Edmonton și al Eparhiei de Vest a Canadei și Arhiepiscopul Daniel de Pamfilia și al Eparhiei de Vest a SUA. Șeful statului a subliniat că începutul misiunii exarhilor Patriarhiei Ecumenice în Ucraina, Arhiepiscopul Daniel și Episcopul Hilarion, este un eveniment extrem de important pentru toți ortodocșii din Ucraina:

„Și este extrem de important să pot vorbi cu dvs. în limba ucraineană. Este o plăcere imensă și înțeleg că Ucraina ocupă un loc minunat în inima voastră”, a adăugat Președintele.

„Sunt foarte recunoscător Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu pentru curajul și înțelepciunea lui, care au fost demonstrate prin numirea dumneavoastră“, a spus Președintele.

“Știm că ucrainenii s-au rugat de sute de ani pentru a obține o Biserică Ortodoxă locală Ucraineană. Ochii ucrainenilor au fost întorși către Biserica Mamă din Constantinopol. Este minunat că Domnul a răspuns rugăciunilor noastre”, a spus Petro Poroșenko.

Președintele a subliniat că, în ultimii trei ani, a parcurs un drum lung: “Și, ca parte a acestui drum, putem spune deja că am ajuns la linia de sosire. Este o noutate deosebit de agreabilă”.

Șeful statului a reamintit celebrarea a 1030 de ani de la Botezul Rusiei Kievene, atunci când sute de mii de ucraineni au participat la procesiune. “Și înainte de aceasta, sute de mii de credincioși ucraineni s-au rugat împreună pentru ca Domnul să ne trimită o Biserică Ortodoxă locală”, a adăugat el.

„Privind la fețele oamenilor, care atunci participau la procesiune, ele erau pline de bucurie, pace și har, așteptând apariția Bisericii Ortodoxe locale a Ucrainei, creată ca un simbol al unificării țării, al păcii, al bunătății, care să permită, în final, unificarea Credinței Ortodoxe și a Statului Ucrainean”, a declarat Președintele.

„Este extrem de important ca noi să mai dispunem de încă un fundament de stat – Biserica Ortodoxă locală“, a declarat Petro Poroșenko, acesta mulțumind exarhilor Patriarhiei Ecumenice în Ucraina, pentru contribuția lor personală la acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

“Am așteptat cu nerăbdare. Sunt foarte recunoscător că ne putem ruga împreună, acum că Domnul ne trimite această mare bucurie”, a spus Președintele, urându-le succes în misiune exarhilor patriarhali în Ucraina.

Arhiepiscopul Daniel a reamintit că a trecut aproape o lună de la ultima sa vizită în Ucraina.

„Am venit, de data aceasta, în Ucraina, cu misiunea excepțională, reprezentând personal pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, pentru a continua să lucrăm la o problemă deja rezolvată, începând deja procesul de acordare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Am intrat în linie dreaptă, pe ultima parte”, a spus Arhiepiscopul Daniel.

“Trebuie să muncim din greu”, a spus el, adăugând că nu poate fi de acord cu afirmațiile unora dintre publicații, conform cărora numirea unui exarh divizează Ortodoxia Ucrainei.

“Dimpotrivă, am venit să realizăm mai mulți pași pentru a aduce reunificarea dorită a întregii Biserici Ortodoxe Ucrainene”, a adăugat el. El a menționat, de asemenea, că exarhii sunt gata să coopereze cu Biserica Ortodoxă Ucraineană din Patriarhia Kievului, precum și să dialogheze cu Biserica Ortodoxă Ucraineană, care se află în interiorul Bisericii Ortodoxe Ruse, și din nou cu Biserica Ortodoxă Autocefală din Ucraina.

„Nu avem nicio obiecție în a ne întâlni cu reprezentanții diferitelor organizații religioase și să ascultăm opinia lor, să lucrăm cu ei constructiv“, a spus Arhiepiscopul de Pamfilia.

La rândul său, Episcopul Hilarion de Edmonton i-a citit Președintelui scrisoarea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu:

„Cu bucurie specială și înălțare spirituală, aș dori să vă informez că, în procesul deja început de acordare a statutului îndelung așteptat de autocefalie poporului ucrainean iubitor de Hristos, Sfântul Sinod la ultima sa sesiune a decis, în unanimitate, numirea IPS Arhiepiscop Daniel de Pamfilia, care vine din Statele Unite ale Americii, și a Preasfinției Sale Episcopul Hilarion de Edmonton, care vine din Canada, ambii slujindu-o în țările lor pe credincioșii ortodocși din Ucraina, sub mijlocirea canonică și îngrijirea spirituală a Bisericii lor Mamă din Constantinopol, ca fiind și exarhii Patriarhiei Ecumenice în Ucraina”, se spune în scrisoarea Patriarhului Bartolomeu.

“Această decizie istorică remarcabilă a Primului Tron al Ortodoxiei, fără îndoială, va permite procedurile de acordare a autocefaliei, pentru care ne rugăm și asupra cărora lucrăm zi și noapte. Cu această veste plină de bucurie a Bisericii Mamă din Constantinopol, vă salutăm călduros, cu credință în procesul minunat pe care l-am început împreună cu dumneavoastră pentru prosperitatea spirituală și independența Ucrainei prietene a lui Hristos și foarte încercată” – se mai arată în scrisoare.

Arhiepiscopul Daniel de Pamfilia a mai spus că au avut loc deja mai multe întâlniri cu diverși reprezentanți ai organizațiilor religioase și că exarhii lucrează activ în Ucraina. Șeful statului a mulțumit Patriarhului Ecumenic Bartolomeu pentru această scrisoare și a subliniat că a fost atins de cuvintele Sanctității Sale.

“Vă rog să transmiteți cuvintele mele personale pline de recunoștință Santității Sale, și cele ale poporului ortodox ucrainean. Domnul să audă rugăciunile noastre”.

Președintele a subliniat că Biserica trebuie să fie separată de stat și, în special, de un stat străin. “Și în prezent, influența unui stat străin ne convinge chiar mai mult de corectitudinea acțiunilor noastre”, a spus el.

“Sincer sper, Preasfințiile Voastre, în succesul misiunii dvs. extrem de importante. Ne rugăm ca aceasta să ducă la decizii corecte cât mai curând posibil. Din partea noastră, vom face totul pentru a vă asigura că aveți ocazia de a comunica cu toate comunitățile religioase. Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că decizia pe care am așteptat-o ​​este adoptată”, a spus Petro Poroșenko.

Acesta a anunțat, de asemenea, că îi pregătește o scrisoare de răspuns Patriarhului Ecumenic.

Un material video cu întâlnirea Președintelui Ucrainei cu exarhii Patriarhiei din Constantinopol, poate fi văzut la adresa indicată în cadrul articolului dedicat acesteia, din paginile web Lăcașuri Ortodoxe.

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

după un raport al revistei franțuzești Orthodoxie, care citează site-ul web prezidențial ucrainean

Foto: Wikipedia