Mitropolitul Serafim de Pireu, despre CONTROVERSA dintre Fanar și Moscova: Biserica nu trebuie să fie folosită în jocurile geopolitice

Mitropolitul Serafim de Pireu și Phaliro, invitat la emisiunea “În presă” a canalului grecesc de televiziune “Kontra”, a vorbit, între altele, despre controversa dintre Fanar și Moscova asupra problemei ucrainene (vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe), pe care o vede “o chestiune foarte, foarte complexă, complicată, cu multe fațete, vizând atât Biserica Ortodoxă cât și prezența sa în lume”.

De asemenea, Mitropolitul a vorbit despre istoria Bisericii, subliniind că “Biserica nu trebuie să fie folosită, după planurile geopolitice, geostrategice, care sunt urmărite și există în sistemul vieții mondiale și al coabitării popoarelor. Biserica este poporul lui Dumnezeu, care călătorește în timp în Împărăția lui Dumnezeu, motiv pentru care etnofilismul este o erezie”.

“Ca urmare, nu vorbim despre Biserici naționale, vorbim despre un popor al lui Dumnezeu, despre o Biserică pentru toți: ruși, greci, bulgari, sârbi și toți cei care cred în Iisus Hristos” a adăugat Mitropolitul de Pireu.

În legătură cu Ucraina, Mitropolitul Serafim a subliniat:

“Există un joc geopolitic și geostrategic înspăimântător între NATO și Federația Rusă, așa că veți înțelege că Biserica nu poate intra în aceste lucruri ca un instrument”.

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

după un articol publicat în revista grecească Romfea

Foto: Wikipedia

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.