PS Vincentiu: Sa luam aminte la familia crestina! Luati aminte la Biserica cea mica!

Suntem in perioada de pregatire, prin post si rugaciune, pentru marea minune implinita din iubirea de Parinte a Creatorului nostru: Nasterea Unui Mantuitor, Nasterea Celui Care este Hristos – Domnul. O perioada de sase saptamani in care, in post si rugaciune, ne pregatim pentru marea bucurie a primirii Unui Mantuitor, pentru marea Bucurie a Nasterii Celui Care a fost promis, de Creator, protoparintilor nostri Adam si Eva.

PS Vincentiu: in atentie, Postul Nasterii DomnuluiSi, in aceasta perioada a postului, in aceasta perioada de urcus spiritual, avem popasul duhovnicesc al Intrarii in Biserica – vechiul Templu din Ierusalim – a celei care va fi Nascatoare de Dumnezeu, a celei care va deveni pururea rugatoare la Fiul sau Cel Ceresc, pentru noi si pentru mantuirea noastra.

Sfanta Traditie ne spune ca, in Nazaretul Galileii, era o familie de oameni in varsta, Ioachim si Ana, oameni drepti in fata lui Dumnezeu si in fata celorlalti, fiind iubitori de Dumnezeu si implinitori ai poruncilor lui Dumnezeu. Multi ani, s-au rugat ca Dumnezeu sa ridice de deasupra lor blestemul lipsei de prunci. In randul poporului Israel, cei care nu erau binecuvantati de Dumnezeu cu prunci, erau considerati blestemati. Era o foarte mare rusine pentru o familie, sa nu poata avea prunci.

Si, Dumnezeu le-a ascultat rugaciunea la adanci batraneti, iar Dreapta Ana a dat nastere unei fecioare, careia i-au pus numele de Miriam, sau Maria. In ruga lor catre Dumnezeu, pentru primirea acestui mare dar si ridicarea acestui blestem din mijlocul poporului din care faceau parte, i-au promis lui Dumnezeu, ca Ii vor inchina acest prunc care se va naste. Il vor inchina lui Dumnezeu.

Asa incat, iata ca, la varsta de 3 ani, tanara prunca Maria a fost insotita de parintii ei, Ioachim si Ana, in Templul din Ierusalim, unde Arhiereu, in acea perioada, era Zaharia – si se pastreaza numele lui – care a primit-o pe fecioara in Templul din Ierusalim.

PS Vincentiu in Manastirea Chiroiu 2017: amanunte despre evenimentul Intrarii Maicii Domnului in BisericaUn istoric iudeu, Iosif Flaviu, ne spune, intr-o carte a sa, numita “Antichitatile iudaice”, despre faptul ca, in incinta, langa Templul din Ierusalim, in incinta acestui loc sfant, erau construite cladiri cu 3 etaje, care foloseau ca locuinta temporara pe perioada serviciului la Templu, preotilor, levitilor. Si, tot in acest spatiu, existau cladiri in care traiau vaduve drepte in fata lui Dumnezeu, care educau fecioare – tinere prunce, aduse de parintii lor la Templul din Ierusalim pentru a primi invatatura cea buna – pe care sa le formeze pentru viata pe care, mai apoi, aveau sa o traiasca in lume.

Citeste si: POZITIE MARTURISITOARE a PS Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor [https://lacasuriortodoxe.ro/sarbatori-sfinti-moaste/24095-pozitie-marturisitoare-a-ps-vincentiu-episcopul-sloboziei-si-calarasilor.html] [ https://lacasuriortodoxe.ro/sarbatori-sfinti-moaste/24095-pozitie-marturisitoare-a-ps-vincentiu-episcopul-sloboziei-si-calarasilor.html [https://lacasuriortodoxe.ro/sarbatori-sfinti-moaste/24095-pozitie-marturisitoare-a-ps-vincentiu-episcopul-sloboziei-si-calarasilor.html] ]Aici va trai Sfanta Fecioara Maria, vreme de 12 ani, invatand traditiile – invatatura Vechiului Testament si traditiile bune ale fiilor poporului lui Israel. Iar la varsta de 15 ani, Arhiereul – intrucat parintii ei trecusera la Domnul – a incredintat-o unei rude, unei rubedenii, lui Iosif, pentru a avea grija de ea, a o proteja in viata pe care avea sa o duca, din acel moment, in lume.

Intrarea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu in Biserica, viata de smerenie pe care a dus-o in Templul din Ierusalim, lucrurile bune si traditiile bune pe care le-a invatat ea, reprezinta un exemplu pentru noi si un indemn de a lua aminte la invatatura sfintei noastre Biserici.

PS Vincentiu, indemn la marturisire: sa luam aminte la familia crestinaSa luam aminte la familia crestina, cea care este temelia Bisericii lui Hristos, numita si Biserica cea mica – familie formata din barbat si femeie si binecuvantata, de Dumnezeu, cu prunci – nu dupa chibzuinta egoista – ci atunci cand Dumnezeu ni-i daruieste, fiindca ei sunt cu adevarat un dar si o binecuvantare de la Dumnezeu.

Ma bucur ca si in acest an, la acest mare praznic, am poposit in aceasta obste monahala, fiindca pentru noi, calugarii si cuvioasele maici, Sfanta Nascatoare de Dumnezeu este un exemplu de smerenie, asa cum tinerii sau tinerele vin la manastire sa-si inchine viata lui Dumnezeu si traiesc in castitate, in rugaciune in smerenie, in ascultare, invatand si facand cele bineplacute – cele bune si placute – lui Dumnezeu, fiecare dintre ei devenind o faclie luminoasa, care sa lumineze tuturor celor care sunt intru intuneric.

Dar, exemplul Sfintei Nascatoare de Dumnezeu – care este pururea rugatoare pentru noi in fata Tronului Fiului sau Cel Ceresc – este o lumina pentru fiecare familie crestina, pentru fiecare crestin care e constient si e responsabil de viata lui, e responsabil de talantii pe care Dumnezeu i-a daruit nu ca sa-i ingroape, ci ca sa-i inmulteasca si, prin ei, inmultind talantii, sa-si afle fericirea lumeasca, dar mai ales fericirea si implinirea sufleteasca, implinind Cuvantul Evangheliei Vietii. Fiindca, Mantuitorul le-a spus ucenicilor Sai si, prin ei, noua, tuturor: “Eu sunt Calea, Adevarul si Viata”. Mantuitorul a spus: “Eu sunt lumina lumii. Cel ce Imi urmeaza Mie nu va umbla niciodata in intuneric”.

Vezi mesajul VIDEO integral al PS Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, din aceste zile, [https://sf-esc.ro/predici/13343-ps-vincentiu-predica-la-intrarea-in-biserica-a-maicii-domnului-manastirea-chiroiu-ialomita.html] din Manastirea Chiroiu, alaturi de alte mesaje video, dand click aici! [https://sf-esc.ro/predici/13343-ps-vincentiu-predica-la-intrarea-in-biserica-a-maicii-domnului-manastirea-chiroiu-ialomita.html] Sfanta Nascatoare de Dumnezeu este un exemplu pentru fiecare dintre noi – de vietuire in ascultarea Cuvintelor Iubitului sau Fiu si implinirea acestor Cuvinte, de implinire, in viata noastra, a Cuvintelor Evangheliei Vietii.

Mantuitorul zpune: “Eu sunt lumina lumii”. Dreptmaritori crestini, Mantuitorul Iisus Hristos este singura lumina adevarata a lumii! Cel care nu Il are pe Hristos traieste in intuneric! Si, cat de multi frati ai nostri traiesc si sunt intru intuneric…Iata de ce Dumnezeu face, din timp in timp, o cernere a poporului dreptcredincios – o cernere atat a clerului, cat si a poporului dreptcredincios, a mirenilor. De aceea, sa fim cu multa luare aminte! Sa fim cu multa luare aminte la viata noastra, la faptele noastre!

Citeste si: PS Vincentiu: cand te gandesti doar la tine, te excluzi din comunitate [https://lacasuriortodoxe.ro/sarbatori-sfinti-moaste/24110-ps-vincentiu-cand-te-gandesti-doar-la-tine-te-excluzi-din-comunitate.html] [ https://lacasuriortodoxe.ro/sarbatori-sfinti-moaste/24110-ps-vincentiu-cand-te-gandesti-doar-la-tine-te-excluzi-din-comunitate.html [https://lacasuriortodoxe.ro/sarbatori-sfinti-moaste/24110-ps-vincentiu-cand-te-gandesti-doar-la-tine-te-excluzi-din-comunitate.html] ]Sa fim cu multa luare aminte la binele pe care il putem face si, in acest post, sa-L marturisim pe Mantuitorul Iisus Hristos, sa marturisim bucuria Nasterii Unui Mantuitor, prin faptele noastre cele bune, prin fapte izvorate din credinta, din nadejde, din dragoste.

Rog pe bunul Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va daruiasca Pacea Sa!

+++ Un album foto si o relatare detaliata despre prezenta PS Vincentiu [https://lacasuriortodoxe.ro/p/ps-vincentiu-episcopul-sloboziei-si-calarasilor] si evenimentul deosebit care a avut loc in Manastirea Chiroiu in aceste zile, puteti accesa vizitand pagina: Mănăstirea Chiroiu: Preasfințitul Vincențiu a sfințit trei clopote noi ale mănăstirii [https://sf-esc.ro/informatii/13339-manastirea-chiroiu-preasfin-itul-vincen-iu-a-sfin-it-trei-clopote-noi-ale-manastirii.html] [ https://sf-esc.ro/informatii/13339-manastirea-chiroiu-preasfin-itul-vincen-iu-a-sfin-it-trei-clopote-noi-ale-manastirii.html [https://sf-esc.ro/informatii/13339-manastirea-chiroiu-preasfin-itul-vincen-iu-a-sfin-it-trei-clopote-noi-ale-manastirii.html] ]

[

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.