Patriarhia Ierusalimului risca sa-si piarda terenurile. Condamnarea unei noi decizii a instantei

Foto: Patriarhul Teofil III al IerusalimuluiLicenta de utilizare: By Metropolita_sawa_patriarcha_teofil_27_czerwca.JPG: Lorainederivative work: Чръный человек (Metropolita_sawa_patriarcha_teofil_27_czerwca.JPG) [CC BY-SA 3.0 [https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0] or GFDL [https://www.gnu.org/copyleft/fdl.html] ], via Wikimedia Commons

Patriarhul Ierusalimului condamnă decizia instanței israeliene cu privire la vânzarea de terenuri aparținând Patriarhiei.

Patriarhia Ierusalimului risca sa-si piarda terenurile. Condamnarea unei decizii a instanteiPatriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului condamnă decizia instanței israeliene privind recunoașterea legalitatii vânzarilor de terenuri apartinand Bisericii catre companiile israeliene, care doresc să-și extindă prezența lor în orașul vechi al Ierusalimului.

Într-un anunț facut în ziarul palestinian „Al Quds“, publicat marți, Patriarhul Ierusalimului spune că reclamatul contract a fost încheiat în mod ilegal, sub supravegherea predecesorului său patriarh, care a si fost destituit din acest motiv (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Patriarhia Ierusalimului risca sa-si piarda terenurile. Condamnarea unei decizii a instanteiDecizia instanței deschide posibilitatea ca un contract de leasing de 99 de ani asupra proprietatilor Patriarhiei, din orașul vechi, sa fie acordat „Ateret Cohanim“ – un grup asociat colonistilor israelieni din Cisiordania.

Conform unui articol al publicatiei grecesti Romfea [ https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/16188-o-patriarxis-ierosolumon-kataggellei-apofasi-israilinou-dikastiriou-gia-polisi-gis [https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/16188-o-patriarxis-ierosolumon-kataggellei-apofasi-israilinou-dikastiriou-gia-polisi-gis] ], Patriarhul a spus că „va intreprinde toate eforturile legale și financiare posibile pentru a invalida contractul“.

Cei mai mulți creștini ortodocși din Ierusalim sunt palestinieni și refuză să vândă terenuri evreilor.

Patriarhia Ierusalimului risca sa-si piarda terenurile. Condamnarea unei noi decizii a instanteiBiserica Ortodoxă din Ierusalim, a cărui jurisdicție include Israelul, Palestina, Iordania și Sinaiul, nu a fost niciodată semnificativă numeric, dar a avut întotdeauna un loc special în Biserica Ortodoxă, datorita rolului său de gardian al locurilor sfinte din Ierusalim.

Fostul Patriarh Irineu a fost destituit in mai 2005, în urma unui scandal legat de tranzacții imobiliare in Ierusalim. Se crede ca acesta ar fi vândut (sau permis vânzarea) de terenuri apartinand Patriarhiei, catre investitorii evrei israelieni.

El a fost înlocuit de actualul Patriarh, Teofil al III-lea, in data de 22 august 2005. Acesta din urmă a fost recunoscut la scurt timp după alegerea sa, de către Autoritatea Palestiniană și Iordania. Israelul l-a recunoscut abia pe 16 decembrie 2007. (Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.