Regele Romaniei Carol I apare intr-un raport din Franta, privind inceputurile Ortodoxiei

Foto: Regele Carol I al Romaniei

Licenta de utilizare: See page for author [Public domain], via Wikimedia Commons

În epoca modernă și contemporană, până în secolul al XIX-lea, slujirile ortodoxe in Franța erau doar excepționale…

Regele Romaniei Carol I si inceputurile Ortodoxiei in Franta

Intr-un material in limba franceza – https://orthodoxie.com/wp-content/uploads/2017/07/Orthodoxie_France_histoire.pdf [https://orthodoxie.com/wp-content/uploads/2017/07/Orthodoxie_France_histoire.pdf] publicat de catre cunoscutul preot ortodox, eseist si realizator a mai multe emisiuni de radio si televiziune, Christophe Levallois – pe tema Ortodoxiei in Franta, numele Regelui Romaniei, Carol I, apare la loc de frunte in lista celor care s-au implicat in viata primelor parohii ortodoxe din aceasta tara.

Astfel, dupa amintirea primelor capele ortodoxe ridicate pe taram francez – 1816, Paris, de traditie rusa, si 1834 in Marsilia, de traditie greaca – si o prima biserica ortodoxa greaca inchinata Adormirii Maicii Domnului, tot in Marsilia, din 1834, urmata de alte cateva lacasuri, comunitatea ortodoxă română apare si ea amintita, ca deschizandu-si, in Paris, prima sa parohie, în anul 1853.

Regele Romaniei Carol I si inceputurile Ortodoxiei in FrantaNumele regelui roman, Carol I, apare, cu aceasta ocazie, in raportul lui Lavallois, amintind ca prima biserica ortodoxa romaneasca a fost achiziționată, în anul 1892, de către acesta, pe strada Jean-deBeauvais, în Cartierul Latin, fiind inchinata Sfinților Arhangheli.

Grecii ortodocși aveau sa construiasca, ulterior, in Paris, în 1895, Catedrala Sfantul Stefan (rue Bizet, sector 16).Rolul emigrantilor romani sositi, de asemenea, in tara, după cel de-Al Doilea Razboi Mondial, este si el amintit in aceasta lucrare privind istoria Ortodoxiei in Franta.

Carol I a fost ales Principe al României în 1866, devenit Rege al României în 1881. În cei 48 de ani de domnie (cea mai lungă din istoria statelor românești), Carol I a obținut independența țării, a redresat economia, a dotat România cu o serie de instituții specifice statului modern și a pus bazele unei dinastii. A construit în munții Carpați castelul Peleș. După războiul ruso-turc (1877-1878), România a câștigat Dobrogea (dar a pierdut sudul Basarabiei), iar Carol a dispus ridicarea podului peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă, care să lege noua provincie de restul țării. (Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.