Biserica Ortodoxa a Ucrainei, aparata de reprezentantii mai multor Biserici autocefale

Reprezentanții mai multor Biserici Ortodoxe autocefale, sositi la Kiev in ziua de 23 iulie 2017, cu ocazia sărbătorii Sfântului Antonie al Lavrei Peșterilor, și-au exprimat sprijinul fata de Biserica Ortodoxa canonica a Ucrainei și fata de Mitropolitul primat al acestei Biserici, Onufrie. Din cate se stie, in Ucraina, in ultimii ani au aparut mai multe formatiuni schismatice ortodoxe (vezi ARHIVA).

Biserica Ortodoxa a Ucrainei, aparata de reprezentantii mai multor Biserici autocefaleO sedinta de informare a avut loc, pentru mass-media, in acest sens, la care au participat Mitropolitul Antonie de Brovary și Boryspil, cancelar al Bisericii Ortodoxe din Ucraina, și episcopii Bisericilor Ortodoxe locale din Ierusalim, Bulgaria, Cipru, Grecia și Polonia.

Intre altele, Mitropolitul Timotei de Bostra (Patriarhia Ierusalimului) a declarat: „Noi înțelegem că vremurile dificile au venit în Ucraina. Ne rugăm pentru prosperitatea Ucrainei și unitatea poporului. Biserica Ortodoxă auto-administrata a Ucrainei, sub conducerea Mitropolitului Onufrie, este tocmai simbolul unității poporului”.Biserica Ortodoxa a Ucrainei, aparata de reprezentantii mai multor Biserici autocefaleMitropolitul Naum de Ruse (Biserica Ortodoxă Bulgară) a reamintit că, în timpul slujirii sale, Biserica Bulgară a suferit, de asemenea, un astfel de fenomen negativ al schismei, dar cu rugăciune și ajutorul lui Dumnezeu, el a fost depășit. „Biserica noastră susține, de asemenea, în continuare, Biserica Ortodoxă Ucraineană și pe Întâistătătorul ei, Mitropolitul Onufrie, și pe toți episcopii.

Noi inaltam rugăciuni în fața Altarului, sa pazeasca Dumnezeu pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, pe episcopii, clerul și poporul credincios al Ucrainei”, a asigurat Mitropolitul Naum, membru de onoare al Asociatiei Lacasuri Ortodoxe.

Biserica Ortodoxa a Ucrainei, aparata de reprezentantii mai multor Biserici autocefaleMitropolitul Isaia de Tamassos și Oreini (Biserica Ortodoxă a Ciprului) a atras atenția asupra problemei unității Bisericii întru Hristos: „Trupul lui Hristos este Una, și cine este legat de Trupul lui Hristos, este legat de El. Trebuie să spun: cine este in unire cu Biserica Ortodoxă Ucraineană, este în unire cu noi. Aceasta este singura Biserică canonică din Ucraina”, a spus episcopul.

Biserica Ortodoxa a Ucrainei, aparata de reprezentantii mai multor Biserici autocefaleMitropolitul Gheorghe de Kítros, Katerini și Platamon (Biserica Ortodoxă Greacă) a remarcat: „Prezența noastră aici este una simbolica. În timpul Liturghiei, pe care am oficiat-o astazi cu reprezentanți ai altor Biserici locale Ortodoxe și cu episcopii Bisericii Ortodoxe din Ucraina, am dovedit unitatea noastra pan-ortodoxa în jurul Potirului lui Hristos și a Duhului Sfânt.

Biserica Ortodoxă a Greciei și toate celelalte Biserici Ortodoxe din lume recunosc ca singură Biserică Ortodoxa canonică a Ucrainei, Biserica Ortodoxă a Ucrainei, cu conducatorul ei Mitropolitul Onufrie”.

Biserica Ortodoxa a Ucrainei, aparata de reprezentantii mai multor Biserici autocefaleArhiepiscopul Gheorghe de Wroclaw și Szczecin (Biserica Ortodoxă a Poloniei) a adăugat:

„Eu aș vrea sa-i chem pe toți să aprofundeze rugăciunea pentru unitatea Sfintei Ortodoxii, ca Domnul sa-i dea mai multa forta, sprijin spiritual și rasplata Preafericitului Părinte Mitropolit Onufrie și episcopilor, care rămân în canonicitatea Ortodoxiei Sfinte care vine din harul Duhului Sfânt, fără de care nu există nicio Biserică”. (Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.