Victor Opaschi: Patriarhul Daniel ‘are un dar extraordinar’, care lipseste adesea oamenilor publici

Intr-o adresare in fata mai multor parlamentari si a mai multor membri ai Sfantului Sinod, Secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, a elogiat activitatea desfasurata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane. Discursul a fost filmat si publicat integral pe YouTube [https://lacasuriortodoxe.ro/video-noutati/cuvantarea-secretarului-de-stat-pentru-culte-la-intronizarea-ps-damaschin-dorneanul.html?id=77101] , de Doxologia.ro [https://www.doxologia.ro] , putand fi vizionat si in pagina de fata.

Victor Opaschi, despre Patriarhul Daniel: ‘are un dar extraordinar, care, din pacate, lipseste foarte adesea oamenilor publici’“Ieri am fost la Bucuresti, foarte onorat sa ma aflu alaturi de colaboratori apropiati ai Parintelui Patriarh Daniel.(…) Si, pentru ca astfel de momente sunt, mai inainte de toate, prilejuri de bucurie si de multumire, am vrut sa exprim recunostinta mea pentru cooperarea cu Secretariatul de Stat pentru Culte si pentru intreg sprijinul pe care-l acorda, Parintele Patriarh institutiei mele, felul in care raspunde solicitarilor noastre, prompt si riguros.

Sfaturile si sprijinul pe care ni le-a acordat in momente dificile, sau sa zicem nu usoare, m-au ajutat si ne-au ajutat extraordinar de mult. Nu doar din colaborarea cu Secretariatul de Stat pentru Culte, ci din intreaga activitate a Preafericirii Sale, pe care desigur ca o urmaresc indeaproape de atatea zeci de ani, se vede limpede ca are un dar extraordinar, care, din pacate, lipseste foarte adesea oamenilor publici, si anume: viziunea.

O viziune solida, bine ancorata in traditie si, totodata, atenta, receptiva la nevoile prezentului, care a facut si face posibila, in vremuri, cum spuneam, nu usoare, afirmarea importantei si rolului deosebit al Bisericii in societate.

(…) In general, Viata religioasa din tara noastra, are enorm de mult de castigat din lucrarea Parintelui Patriarh – o lucrare atat de energica, de tenace si profetica, in sensul biblic al discernamantului necesar pentru amendarea si depasirea crizelor prezentului.

Astazi, in Romania, glasul Bisericii se aude, iar prezenta Bisericii, a credintei, in spatiul public, sunt puternice si clare, in buna masura si datorita lucrarii Parintelui Patriarh.

Daca anul viitor, la centenarul Marii Uniri, vom vedea finalizata, in sfarsit, Catedrala Nationala, o biserica pe care romanii o asteapta de peste 140 de ani, trebuie sa recunoastem ca aceasta se datoreaza, mai presus de price, energiei si consecventei cu care si-a asumat aceasta noua misiune.

Sfintirea noii Catedrale Patriarhale va pune in vedere faptul ca Biserica Ortodoxa este printre putinele institutii din Romania capabile sa ofere societatii, marcata deseori de confuzie, un proiect identitar substantial.

As mai spune: ca Intaistatator al Bisericii cu cel mai mare numar de credinciosi, Parintele Patriarh Daniel este investit cu responsabilitatea, pe deplin asumata, de principal lider si simbol al vietii religioase din Romania. Este o responsabilitate deosebit de grea si, fara munca continua a Prefericirii Sale, a celorlalti membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, lucrarea spirituala, educationala sociala filantropica a Bisericii Ortodoxe Romane nu ar fi cunoscut un asemenea grad si ritm de dezvoltare, iar glasul Bisericii Ortodoxe Romane si, cred, glasul tuturor cultelor religioase din Romania ar fi mult mai putin ascultate in spatiul nostru public”.

Victor Opaschi, despre Patriarhul Daniel: ‘are un dar extraordinar, care, din pacate, lipseste foarte adesea oamenilor publici’Cuvantul a fost rostit cu ocazia intronizarii Preacuviosului Părinte Arhimandrit Damaschin Luchian, hirotonit şi instalat Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, duminică, 23 iulie 2017, în Catedrala „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

In cadrul aceluiasi discurs amintit mai sus, Secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, l-a asigurat pe noul Episcop Vicar de sustinerea, in nobila misiune la care a fost chemat, din partea Guvernului Romaniei. [

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.