Patriarhul Georgiei se razgandeste

FOTO: Patriarhul Ilia II al GeorgieiLicenta de utilizare: By Surprizi (Own work) [CC BY-SA 4.0 [https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0] ], via Wikimedia Commons

Patriarhul Ilia al II-lea al Georgiei s-a adresat comunităților ortodoxe georgiene din strainatate, in cadrul unui forum dedicat „Zilei Diasporei“, care are loc în mod tradițional pe 27 mai, in a doua zi după Sărbătoarea Independenței Georgiei.

Forumul, intitulat „Diaspora puternica, pentru o Georgie unita“, a fost organizat de Ministerul de Externe al Georgiei.

Potrivit intervenției Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Georgiene, acesta a demonstrat ca și-a schimbat poziția, astfel incat nu le-a mai solicitat la modul categoric emigranților sa revina in patrie, spre deosebire de ceea ce făcuse anul trecut.

„Acum câțiva ani, v-am cerut să va întoarceti în patrie. Acum, eu va spun: Stati acolo unde va aflati. În același timp, să fiti alaturi de patrie. Este necesar, în primul rând pentru Georgia. Și vreau să vă mulțumesc pentru sprijinul spiritual și material pe care il aduceti țarii.Trebuie să ne ajutati în crearea de întreprinderi mici și mijlocii. Trebuie să faceti totul, astfel încât copiii voștri, care muncesc și trăiesc în străinătate, sa nu uite limba și cultura georgiană”, a spus Patriarhul, care a cerut, de asemenea, ca reprezentanții diasporei sa nu renunțe la cetățenia lor georgiana.

In timpul unui forum similar, cu doar un an in urma, Patriarhul i-a chemat pe emigranți să se întoarcă în Georgia. El a spus:

„Veniti să aveti grijă de casele voastre. Vreau să informez diaspora georgiana, că oamenii de afaceri străini demonstrează un mare interes față de Georgia. Au venit, ei fac afaceri. Nu putem permite ca, atunci când reveniti aici, totul sa fie deja luat”.

În plus, în iunie 2015, în timpul unei predici de duminică, Patriarch Ilie al II-lea a declarat: tinerii noștri lucrează în străinătate, “în timp ce străinii se stabilesc in Georgia și ocupă țara noastră”. Apoi, el a adăugat că ar fi de preferat ca migranții să se întoarcă în țara lor.

În octombrie 2015, Primatul Bisericii Georgiei a numit chiar „obicei pervers“ faptul că mii de femei georgiene pleaca la muncă în străinătate.

„În Georgia, a apărut obiceiul pervers, ca femeile sa-si părăsească familiile lor, sa se mute în străinătate și sa-si lase soții lor acasă și copiii nesupravegheați”.

Aceste remarci au provocat emoție în randul oamenilor. Predica a avut ca rezultat ecouri negative in rețelele de socializare, în timp ce activiștii pentru drepturile omului au condus o acțiune de protest în fața clădirii Patriarhiei Georgiei. Ei i-au cerut liderului spiritual al Georgiei sa nu acuze, ci sa sprijine mai mult femeile care sunt nevoite să-si susțină familiile prin muncă grea în străinătate.

Potrivit unor date neoficiale, aproape o jumătate de milion de oameni din Georgia a părăsit țara, fie permanent sau temporar, pentru a căuta de lucru.

Mai mult de jumătate dintre acești migranți – 65% – sunt femei, iar câștigurile și transferurile lor de bani din străinătate constituie o mare parte din venituri, sau chiar singurele venituri, pentru familiile migranților.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.