Despre GAZPROM si zecile de tone de mozaic livrate noii Catedrale a Serbiei (VIDEO)

Zeci de tone de piese din ceramica de mozaic, destinate Catedralei Sfântul Sava din Belgrad, au sosit in Capitala sarba, tocmai din Moscova.

Primele părți ale mozaicului destinat marii turle a Catedralei Sfantul Sava au ajuns la Belgrad după 7 zile de călătorie și strabaterea a 2 000 de kilometri.

Zeci de tone de mozaic, sosite din Moscova, la Catedrala Sfântul Sava din BelgradPiesele mozaicului “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” au fost sfintite și aduse la catedrală, acolo unde a fost oficiata imediat o slujba de multumire si cea a Acatistului, de catre Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru, in calitate de reprezentant al Patriarhului sârb Irineu. Acesta a transmis mulțumiri, Patriarhului Chiril al Rusiei și Președintelui Putin și Guvernului Rus, pentru ajutorul in realizarea construcției.

„Este de datoria noastra să-i amintim pe toți cei care au construit această biserică, cat si pe cei care ne dezvăluie fața lui Dumnezeu prin frumusețea mozaicului“, a spus Mitropolitul.

Vicepreședintele guvernului sârb, Ivica Dačić, a mulțumit Federației Ruse, pentru decizia de a ajuta la finalizarea bisericii.

„Suntem acum la jumătatea drumului. Această biserică este lacasul unității noastre, în viitor. Trebuie să dezvoltăm legaturi de fratietate în aceste vremuri tulburi, atunci când este nevoie de noi prieteni”, a declarat Ivica Dačić.

El a repetat cuvintele Primului-Ministru Alexandre Vučić, conform carora Guvernul Sârb va finanța finalizarea construcției catedralei.

„Nu vom intra in noul centenar, fără a o finaliza“, a spus Dačić.

GAZPROM finanteaza lucrarile in mozaic din Catedrala Sfantul Sava din BelgradLa finalul ceremoniei, Nicolae Mukhine, membru al Academiei Ruse de Arte și Artist al Poporului, s-a adresat publicului și a mulțumit lui Dumnezeu. Acesta a mai multumit si companiei „Gazprom Neft“, care a gasit mijloacele financiare necesare fabricarii mozaicurilor. Pentru o zi, belgrădenii vor avea ocazia unică de a vedea părțile de mozaic, înainte ca acestea sa inceapa sa fie montate în cupola bisericii.

Zecile de tone de mozaic, ale „Înălțarii Domnului“, ambalate în 62 de paleți, provin din studioul moscovit al artistului Nicolae Moukhine si au traversat Rusia, Belarus, Polonia, Slovacia și Ungaria, pentru a ajunge la destinația lor din Serbia.

Mozaicul “Hristos Mântuitorul” ocupa o suprafață de 1 230 m2, icoana – cu sectiune circulara – avand un diametru de 30 de metri și o greutate de 40 de tone. El urmeaza sa fie montat în cupola bisericii, de către o echipă ruso-sârbă, iar lucrarea va incepe in scurt timp, costul acesteia fiind de patru milioane de euro, finanțat de „Gazprom Neft“. Lucrarea ar trebui sa fie finalizata până la sfârșitul anului.

[

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.