Despre Ortodoxie si libertate, cu IPS Teofan

Ieri, in Duminica Triumfului Ortodoxiei, credincioşii din Iaşi şi din împrejurimi au umplut Catedrala mitropolitană la Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Conform tradiţiei, după întâmpinarea ierarhului la Reşedinţa Mitropolitană, fiecare preot slujitor a mers în procesiune către catedrală, purtând în mâini cate o icoană.

Cu aceasta ocazie, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a precizat (vezi articol integral si foto aici [https://doxologia.ro/arhiepiscopia-iasilor/daca-vrei-sa-fii-om-cu-adevarat-sensul-cel-mai-deplin-al-cuvantului-trebuie-sa] ): „M-am bucurat că foarte mulți credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine; în cele din urmă, acest lucru înseamnă Ortodoxia. Dacă am da un alt nume Ortodoxiei, acest nume ar fi «împărtășirea noastră cu Hristos».

Ortodoxia nu este o filosofie printre multe altele, nu este o religie printre multele religii ale lumii, Ortodoxia nu este nici măcar una dintre confesiunile creștine, Ortodoxia nu este doar o etichetă, un titlu sau un nume.

Ortodoxia este împărtășirea cea adevărată cu Domnul Hristos, Ortodoxia este «închinarea cea dreaptă» față de foarte multe închinări strâmbe, Ortodoxia este înțelegerea cea dreaptă față de foarte multe înțelegeri nedrepte, Ortodoxia este viețuirea cea dreaptă.

Mai mult decât atât și puțin mai prețios, după cum spunea părintele Rafail Noica, «Ortodoxia este firea cea adevărată a omului». Dacă vrei să fii om cu adevărat, în sensul cel mai deplin al cuvântului, trebuie să fii creștin ortodox”.

Cu doar doua zile in urma, in cadrul unei alte slujbe arhierești oficiate în Capela „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, IPS Părinte Mitropolit s-a adresat tinerilor, subliniind ce inseamna adevarata libertate:„Viața curată se arată în lupta pentru a fi liber. Și ce dorește un tânăr mai mult în viață decât să fie liber? Pentru a fi însă libertate adevărată, aceasta trebuie să se arate în viața noastră ca o libertate cu limite; altfel ne omorâm libertatea.

Trebuie să avem în viața noastră o libertate, manifestată în sensul că suntem stăpâni pe trupul nostru și nu suntem sclavi trupului nostru care cere desfrânare, beție și toate celălalte care sunt lucruri ale păcatului”.Evenimentul a fost surprins intr-un raport semnat de Tudorel Rusu, care poate fi accesat dand click aici. [https://doxologia.ro/arhiepiscopia-iasilor/mitropolitul-teofan-catre-seminaristii-ieseni-viata-curata-se-arata-lupta” target=“_blank]

Doxologia – Arhiepiscopia Iasilor

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.