Suedia vrea cimitire in care sa fie interzise insemnele religioase

Localitatea Borlänge din centrul Suediei a deschis primul cimitir din țară in care simbolurile religioase sunt interzise. Aproape 8 suedezi din 10 sustin ca nu sunt religiosi, sau ca sunt atei activi.

CIMITIRE FARA INSEMNE RELIGIOASE

Ideea a pornit de la faptul că oamenii non-religiosi ar trebui să aibă un loc al lor de inmormantare, fara simboluri religioase pe pietrele funerare, sustine profesorul din localitate, Josef Erdem – cel care a si venit cu ideea, conform jurnalului “Local”.

“Exista loc pe acest pământ pentru toată lumea și nu ar trebui să fim limitati dupa modul în care alegem să trăim, sau dupa modul în care am ales să fim îngropati”, a declarat acesta pentru “Local”.

Oamenii religioși sunt bineveniți să fie înmormântati in cimitir, dacă doresc asta, atâta timp cât acestia nu isi doresc morminte care sa poarte vreun simbol al credinței lor.

Erdem, care a crescut în Kurdistan, spune ca a împărtășit ideea cu prietenii lui, dintre care unii sunt credincioși, iar altii nu sunt, iar răspunsul care a venit din ambele tabere “a fost foarte pozitiv”, se arata intr-un raport al RT.

Cimitirul este gol până în prezent, dar unii localnici și-au exprimat deja interesul de a fi îngropati acolo.

“Nu doresc un loc de înmormântare cu o piatră care sa necesite îngrijire. De asemenea, nu doresc o înmormântare in Biserică, pentru că nu sunt credincios, asa incat acesta mi se potrivește mai bine”, a spus profesorul Gunnar Lindgren, pentru postul de radio SVT, facand referire la cimitirul in cauza.

Suedia se situează printre națiunile cel mai puțin religioase din lume. Într-un sondaj Gallop, din 2014, 76% dintre respondentii din Suedia s-au declarat non-religiosi sau atei.

Iti aducem aproape informatia la care altfel nu ai avea acces. Daca apreciezi activitatea noastra, acum ai ocazia sa primesti un Certificat de Membru Sustinator (Simpatizant) “Lăcaşuri Ortodoxe”, dand click! aici! Aflandu-ne in cel de-al 10-lea an, te imbratisam ca membru al echipei noastre, cu bucurie!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.