Patriarhul Neofit al Bulgariei primeste cea mai mare distinctie de stat

Cabinetul Bulgar a declarat, in aceste zile, că a propus șefului statului, Președintele Rossen Plevneliev, sa confere cea mai mare distinctie de stat a țării, Stara Planina in prim grad, liderului Bisericii Ortodoxe Bulgare, Patriarhul Neofit.

Recomandarea a fost facuta cu ocazia celei de-a 70-a aniversari a zilei de naștere a Patriarhului Neofit (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), pentru contribuția remarcabilă a acestuia in Bulgaria, a declarat guvernul.

“De la alegerea sa la conducerea Bisericii Ortodoxe Bulgare, Preafericitul s-a comportat în mod repetat ca un adevărat păstor spiritual al turmei sale”, sustine o declaratie a guvernului, adaugand că, “prin mult tact și perseverență, Neofit pregateste și sprijină persoanele nevoiase, pe calea spre Dumnezeu, și invită națiunea la iubire, unitate și mila, în timpul incercarilor sau dezastrelor naturale”.

Declarația a mai spus că, chiar si înainte de alegerea sa ca Patriarh, pe cand era episcop, purtător de cuvânt al Sfântului Sinod și Mitropolit de Ruse, Neofit era unul dintre pilonii Sinodului canonic al Bisericii Ortodoxe Bulgare, susținător fervent al restaurarii unitatii.

Declaratia face referire la anii functionarii “Sinodului Alternativ”, care se desprinsese din Biserica Ortodoxa Bulgara (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Neofit a mai primit, anterior, si alte onoruri de stat, conferindu-i-se Medalia “Sfinții Chiril și Metodiu”, în iunie 2010, pentru contributiile sale semnificative la dezvoltarea Academiei Teologice a Universitatii “Sfantul Clement de Ohrid” din Sofia, și pentru contribuția sa la dezvoltarea de conexiuni academice și de relații intre de crestinii occidentali si de rasarit. Medlaia i-a fost oferita, cu ocazia implinirii varstei de 65 de ani.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.