Biserica si razboiul… (Mitropolitul ortodox Elias Audeh de Beirut)

În timpul Sfintei Liturghii oficiate in aceasta duminica, 18 octombrie 2015, în Catedrala Sfantul Gheorghe, Mitropolitul ortodox de Beirut (Liban), Elias Audeh, a spus:

“Iisus le-a zis ucenicilor Săi: Fericiti facatorii de pace, ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema. Fericiti cei prigoniti pentru dreptate, ca acelora este Imparatia Cerurilor. Fericti veti fi, cand va vor insulta si va vor persecuta și vă vor calomnia din cauza mea. Fiti bucurosi, pentru că răsplata voastră este mare în Ceruri…

Când Domnul a rostit aceste cuvinte in fata noastră, a fost ca să ne întărească și sa ne asigure că trebuie sa ducem o viață în care sa răspundem la rău cu bine și la nedreptate cu dragoste. Acesta este motivul pentru care El le-a zis ucenicilor Săi, care au crezut în El: Dacă vreti să fiti ucenici ai Mei sau dacă sunteți cu adevărat ucenicii Mei, trebuie să fiti ca Mine și sa fiti imaginea mea, pentru că sunteti una cu Mine.

Acesta este motivul pentru care Biserica nu i-a binecuvântat pe cei care prada pe alții și pe cei care fac rău altora. Biserica nu-i binecuvânteaza pe cei ce-i ucid pe alții, pentru că viața omeneasca este proprietatea Domnului și, atunci când cineva ucide pe altcineva, e ca și cum ar vrea să-L ucida pe Dumnezeu. În realitate, cel care este ucis merge la Domnul, în timp ce inima ucigașul este nedreapta. Nedrepții sunt locuiti de cel rau, iar cel rau nu va intra în Împărăția Cerurilor.

Acesta este motivul pentru care Biserica nu binecuvânteaza războaiele și nu le considera sfinte. Acest lucru înseamnă că sfinții nu se razboiesc și nu acceptă astfel de cuvinte. Întreaga Biserică trebuie să facă asta, daca asculta de cuvintele Domnului. De aceea, noi, ortodocsii, mai ales in Antiohia, chiar dacă suferim, dacă suntem evacuati din casele noastre și dacă suntem insultați, nu ne luptăm cu dușmanii noștri.

După cum putem vedea, poporul nostru, din această regiune, isi lasa si-si abandoneaza casele și trăiesc în sărăcie, dar el nu raspunde la rău, cu rău. Prin urmare, ar trebui să fie clar că Biserica noastra Ortodoxă, ai carei membri suntem, nu binecuvânteaza războiul, aceasta nu il consideră ca fiind sacru și nu-l interepreteaza drept război sfânt. Mă îndoiesc că cineva, care ar spune un astfel de lucru, ar fi auzit cuvintele Domnului Iisus: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați-i pe cei ce vă prigonesc. Faceți bine celor ce vă urăsc”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.